Ikgadējās transportlīdzekļu nodevas apjoms atkarībā no transportlīdzekļu veida un masas nākamgad pieaugs par 8 – 142 latiem, un vislielākais pieaugums varētu skart motociklus, kuriem nodeva pieaugtu no līdzšinējiem trim līdz 100 latiem.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) priekšnieks Andris Lukstiņš pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes žurnālistus informēja, ka vieglajiem transportlīdzekļiem nodevas apjoma pieaugums būs atkarīgs no masas - vieglākajiem auto mazāks, smagākajiem – lielāks, savukārt motocikliem kā ekskluzīvai precei pieaugums varētu būt pat līdz 100 latiem pašreizējo trīs latu vietā.

Tomēr galīgo lēmumu valdība vēl nav pieņēmusi un turpinās par šo jautājumu lemt otrdien, norādīja Lukstiņš.

Viņš uzsvēra, ka grozījumu mērķis ir budžetā iegūt papildus 18 miljonus latu – ja pērn no transportlīdzekļu nodevas Valsts kase ieguva 27 miljonus latu, nākamajā gadā plānots saņemt 45 miljonus latu.

Pirmdien valdības sēdei iesniegtie dokumenti liecina, ka sākotnēji grozījumu sagatavotāji paredzēja - ikgadējā transportlīdzekļu nodeva par motocikliem, tricikliem un kvadricikliem pēc grozījumu stāšanās spēkā būs 15 lati līdzšinējo trīs latu vietā (pieaugums 12 lati).

Vieglajiem transportlīdzekļiem ar pilnu masu līdz 1,5 tonnām nodeva būs 20 lati (+8 lati), ar masu no 1,5 līdz 1,8 tonnām - 40 lati (+16 lati), no 1,8 līdz 2,1 tonnai - 70 lati (+25 lati), no 2,1 līdz 2,6 tonnām - 110 lati (+56 lati), no 2,6 līdz 3,5 tonnām - 160 lati (+88 lati), bet vieglajiem auto ar pilnu masu virs 3,5 tonnām - 220 lati (+142 lati).

Kravas automobiļiem un autobusiem valsts nodevas apmēru nav paredzēts mainīt.

Likumprojekts ievieš jaunu izņēmumu - valsts nodeva nebūs jāmaksā par transportlīdzekļiem, kam reģistrēts vēsturiskā spēkrata statuss.

Nodeva turpmāk būs jāmaksā katru gadu neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklim tiks veikta valsts tehniskā apskate vai nē.

Grozījumus vēl jāatbalsta Saeimai, un tie tiks izskatīti vienotā paketē ar valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!