Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) no Valsts totalitārisma dokumentēšanas centra (TSDC) saņēmusi informāciju par vēl triju 8.Saeimas vēlēšanām pieteikto deputātu kandidātu iespējamo sadarbību ar Valsts drošības komiteju (VDK).
Iespējama saistība ar VDK

TSDC rīcībā ir informācija, ka divi no Latviešu partijas deputātu kandidātiem - Aivars Saliņš un Jēkabs Liepiņš - savulaik, iespējams, sadarbojušies ar VDK, taču tā kā šāda sadarbība nav konstatēta tiesas ceļā, likuma ierobežojumi uz deputātu kandidātiem neattiecas.

TSDC informēja arī par reģionālās partijas "Latgales gaisma" deputāta kandidāta Jāņa Zudāna iespējamo sadarbību ar VDK, taču arī šis fakts nav pierādīts tiesā, tāpēc vēlēšanu likuma ierobežojumi uz Zudānu neattiecas.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā TSDC CVK nosūtīja informāciju par četru deputātu kandidātu iespējamo saistību ar LPSR VDK. Jurija Žuravļova vadītajā "Sociāldemokrātiskajā labklājības partijā" TSDC norādījis uz diviem deputātu kandidātiem - Vladimiru Ikusovu un Grigoriju Kononenko -, kas, pēc centra rīcībā esošās informācijas, bijuši LPSR VDK aģenti.

TSDC rīcībā ir ziņas par iespējamo sadarbību ar VDK arī vēl par diviem deputātu kandidātiem, kas pārstāv "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) un "Progresīvās centriskās partijas"(PCP) sarakstus.

TSDC rīcībā ir ziņas, ka ZZS deputātu kandidāts sabiedriskās organizācijas "Vides aizsardzības klubs" virsaitis Arvīds Ulme bijis LPSR VDK aģents, tāda pati informācija TSDC rīcībā ir arī par PCP deputātu kandidātu Juri Lagzdonu.

Uz šiem deputātu kandidātiem likumā noteiktie ierobežojumi neattiecas un viņi varēs kandidēt vēlēšanās. Saskaņā ar likumu CVK publicēs ziņas par deputātu kandidātiem, par kuriem saņemta informācija, kas liecina, ka viņi varētu būt sadarbojušies ar VDK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!