Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atgādina, vēl tikai dažas dienas – līdz 12.maijam - vēlētāji, kuri nav saņēmuši paziņojumu par vēlēšanām, ir aicināti noskaidrot savu vēlēšanu iecirkni, lai nepieciešamības gadījumā to nomainītu.

CVK informē, ka noskaidrot, kurā vēlēšanu iecirknī būs jābalso šā gada 6.jūnija Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, ikviens vēlētājs var, piezvanot pa tālruni 67049999 vai arī internetā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājas lapā www.pmlp.gov.lv .

Pašvaldību vēlēšanās iecirkni mainīt iespējams tā vēlēšanu apgabala robežās, kur atrodas vēlētāja sākotnēji reģistrētais vēlēšanu iecirknis, vai uz to vēlēšanu apgabalu, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās iecirkni drīkst mainīt uz jebkuru pašvaldību.

Ja vēlētājam nepieciešams mainīt vēlēšanu iecirkni, tad iesniegumu par iecirkņa maiņu līdz 12.maijam var iesniegt jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai, ja pašvaldībā tādas nav, - par iecirkņa maiņu atbildīgajam pašvaldības darbiniekam.

Mainot iecirkni, jāuzrāda pase. Ja vēlētājs maina iecirkni uz to pašvaldību, kur viņam pieder nekustamais īpašums, tad jāuzrāda arī Zemesgrāmata vai izziņa no Zemesgrāmatas par īpašuma piederību.

Statistika par to, cik vēlētāji būs izvēlējušies mainīt vēlēšanu iecirkni šajās vēlēšanās, būs pieejama pēc 12.maija. Savukārt 2005.gada pašvaldību vēlēšanās šo iespēju izmantoja 3194 vēlētāji, no kuriem 1589 pilsoņi izvēlējās balsot citā sava vēlēšanu apgabala iecirknī, bet 1605 vēlētāji – tajā pašvaldībā, kur viņiem piederēja nekustamais īpašums.

Laikus noskaidrot, kurā vēlēšanu iecirknī jābalso un nepieciešamības gadījumā iecirkni mainīt, ir svarīgi, jo šajās vēlēšanās Latvijā tiek lietots Vēlētāju reģistrs. Tas nozīmē, ka katrs vēlētājs vēlēšanām ir iekļauts noteiktā vēlēšanu iecirknī, kurā būs jābalso vēlēšanu dienā, un citur balsot nevarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!