Iespējams, no Eiropas Savienības fonda TEN-T tiks saņemts līdzfinansējums projektam, kas paredz uzlabot kuģošanas apstākļus Baltijas jūrā ziemā un ostu infrastruktūru, pastāstīja Satiksmes ministrijas (SM) Investīciju departamenta direktors Andulis Židkovs.
Viņš klāstīja, ka projekts paredz ledlauža pirkšanu vai būvniecību, lai nodrošinātu kuģu satiksmi visu gadu. Tāpat projektā ir pasākumi, kas saistīti ar ostu infrastruktūras uzlabošanu un pievedceļu uz ostām attīstību. Šogad aukstās ziemas dēļ bija aizsalis Rīgas jūras līcis, kā dēļ vairākās mazajās ostās kravas netika pārkrautas vispār. Līdzīga situācija aizsalušā līča dēļ bija izveidojusies arī 1996.gadā, kad kravu pārkraušana daudzās ostās varēja atsākties tikai aprīlī.

Židkovs atzina, ka projekts "Motorways of the Baltic Sea" bijusi Somijas iniciatīva, ko vēlāk atbalstīja Igaunija un arī Latvija.

TEN-T fonda līdzekļi Latvijai būs pieejami tikai pēc pievienošanās Eiropas Savienībai. TEN-T fonds tiek izlietots tikai svarīgākajiem liela mēroga projektiem, kas aptver vairākas valstis un domāti, lai nodrošinātu saikni starp dalībvalstīm.

SM Investīciju departamenta direktors pastāstīja, ka gada sākumā Eiropas Komisija organizēja darba grupu, kurā bija pārstāvētas visu kandidātvalstu un ES dalībvalstu amatpersonas. Darba rezultātā vasarā tapa ziņojums, kurā no aptuveni 150 iesniegtajiem projektiem T EN-T līdzfinansējuma saņemšanai noteikts 21 prioritārais Eiropas transporta projekts.

Pašreizējās ES vadlīnijas ir tādas, ka no šī fonda var segt tikai līdz 10% no projekta izmaksām, taču notiek diskusijas, ka šo daļu varētu palielināt līdz 20%, bet lēmums par to vēl nav pieņemts.

Jau ziņots, ka arī ātrgaitas dzelzceļa projekta "Rail Baltica" tehnisko izpēti varētu līdzfinansēt no TEN-T fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!