Pēc Ārlietu ministrijas ieteikuma Ministru kabineta komiteja pirmdien izskatīs grozījumus noteikumos par nepilsoņu pasēm, kas paredz līdz 1. martam pārcelt termiņu, kurā var apmainīt bijušās PSRS pilsoņu pases pret Latvijas nepilsoņu pasēm.
Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotās informācijas, noteiktajā termiņā - līdz šā gada 31.decembrim - PSRS pilsoņu pases pret nepilsoņu pasēm nomainīt nepaspēs aptuveni 70 tūkstoši personu.

PMLP priekšnieka vietnieks Andris Jānis Lejiņš iepriekš prognozēja, ka 20 līdz 25 tūkstošiem no šiem cilvēkiem būs attaisnojošs iemesls - slimība, darbs, vecums vai citi apstākļi -, kas ļaus pasi saņemt arī pēc noteiktā termiņa.

Aptuveni 44 tūkstoši šo personu jau ir Krievijas pilsoņi, tāpēc viņiem būs jānoformē uzturēšanās atļaujas.

Savukārt pārējiem, kam nebūs citas valsts pilsonības vai attaisnojošu iemeslu pases saņemšanai, acīmredzot Latvijā būs jāuzturas bez legāliem personu apliecinošiem dokumentiem.

Tomēr Lejiņš uzsvēra, ka arī šīs personas netiks izraidītas no valsts. Pēc likuma, no valsts var izraidīt tikai tos, kam ir citas valsts pilsonība un pastāvīgs pieraksts tajā, turklāt šī valsts ir apliecinājusi gatavību uzņemt izraidīto personu.

Ar PSRS pilsoņa pasēm nav iespējams saņemt pensijas, pabalstus un citus sociālos pakalpojumus, jo saskaņā ar valdības noteikumiem no 2000.gada 1. janvāra šīs pases vairs nav derīgas iekšējai lietošanai Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!