Latvijā būtu nepieciešams izveidot laulāto samierināšanas institūtu, uzskata Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts, ņemot vērā, ka Latvijā no katriem 100 laulātajiem izšķiras 62.
Kā aģentūrai LETA norādīja īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika (Latvijas Pirmā partija) preses sekretāre Elija Ozoliņa, ņemot vērā pašreizējo valsts budžeta situāciju, finansējumu laulāto samierināšanas pilotprojektam paredzēts meklēt ar Zviedrijas tehniskās palīdzības un Eiropas Komisijas finansētās "Transitional Facility" programmu starpniecību.

Paredzēts, ka projektu Latvijā varētu ieviest sadarbībā ar Tieslietu ministriju.

Jau tagad Civillikumā paredzēta laulāto samierināšana. Tiesa samierināšanos nosaka un lietu atliek gadījumos, kad laulības šķiršanu prasa viens laulātais, bet otrs tam nepiekrīt, kā arī - kad tiesa uzskata, ka ir iespējams saglabāt laulību.

Kā norāda Ozoliņa, Latvijā parasti ir pašu laulāto ziņā samierināties vai nē. Savukārt ārvalstīs - ASV, Nīderlandē un citur - samierināšanā tiek iesaistīti profesionāli, īpaši tam apmācīti speciālisti.

Pēc UNICEF 2003.gada pētījuma "Social Monitor 2003" šķirto laulību īpatsvars Latvijā ir viens no lielākajiem Centrālajā un Austrumeiropā. Latvijā 2001.gadā uz 100 laulībām bija reģistrētas 62 laulību šķiršanas, Igaunijā - 76,4, Krievijā - 76,2, Lietuvā - 69,9, Čehijā - 60,3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!