Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai novērstu pašreizējo situāciju, kad valsts pārvaldē ir daudz datu centru un informācijas komunikāciju tehnoloģijas (IKT) ir grūti pārvaldāmas, ir izstrādāta loģiski vienota datu centra jeb "Valsts mākoņa" attīstības vīzija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka valsts pārvaldē patlaban ir vairāk nekā 30 datu centri un serveru telpas, no kuriem daudzi neatbilst datu centru pamatprasībām. Vairākām iestādēm infrastruktūra ir izvietota tikai vienā datu centrā, kas rada riskus servisa nepārtrauktībai. Lai gan IKT infrastruktūra valsts vajadzībām ir iegādāta par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, tas ir darīts katrā iestādē atsevišķi, neizmantojot iespējas veidot optimālāku infrastruktūru. Līdz ar to ir pārinvestēts tehnikas iegādē, ir sadrumstalotība un neefektīva tās izmantošana, kā arī dārga šo iekārtu ekspluatācija.

Ministrija ir izstrādājusi divas "Valsts mākoņa vīzijas". Pirmā no tām paredz, ka tiek veidots "Valsts mākonis", otrā vīzija paredz arī privāto struktūru iesaistīšanu datu centra izveidē un uzturēšanā jeb "Valsts+privātais mākonis".

Pirmā vīzija paredz, ka tiek izveidoti trīs līdz pieci loģiski apvienojami un savstarpēji savietojami datu centri jeb valsts pārvaldes mākoņdatošanas centrs. Šī struktūra piegādātu valsts pārvaldes iestādēm visus mākoņdatošanas servisus.

Otra vīzija paredz, ka nākotnē, pēc 2022.gada, valsts īpašumā un valdījumā paliks tā IKT infrastruktūra, kas nodrošina kritiskās infrastruktūras darbību valsts iestādēs. Pārējā IKT un datu centru infrastruktūra var tikt nodota ārpakalpojumu sniedzēju rīcībā. Šāds scenārijs gan ir iespējams gadījumā, ka tas ir ekonomiski izdevīgi un ja tiek nodrošināta visu prasību izpilde un izpildes kontrole attiecībā uz IKT drošību, personu datu un citu sensitīvo datu aizsardzību.

Izveidojot vienoto "Valsts mākoni", būtu vairāki ieguvumi. Ilgtermiņā tas būtu izmaksu samazinājums, jo datu centru un infrastruktūras platformas tiktu konsolidētas. Konsolidējot infrastruktūru, būtu iespēja lielāku investīciju daļu novirzīt pakalpojumu uzlabošanai. Tas stimulētu mākoņdatošanas tehnoloģiju un kompetenču attīstību arī privātajā sektorā.

Lai vīzija tiktu realizēta, ir nepieciešams izveidot darba grupu, kas apzinātu pašreizējo IKT infrastruktūru valsts pārvaldē, izstrādātu valsts IKT infrastruktūras optimizācijas plānu. Ekspertiem būtu jāizstrādā arī Loģiski vienotā datu centra projekta koncepcija, institucionālais modelis un tā īstenošanas plāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!