Ņemot vērā sarežģīto budžeta situāciju, arī Aizsardzības ministrijai nāksies pārskatīt savas budžeta prioritātes, atsakoties arī no Godasardzes jātnieku apakšvienības projekta, ceturtdien žurnālistiem pēc Nacionālās drošības padomes sēdes atzina aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP).
Kā prioritātes, kuras esošajā situācijā nākšoties "iesaldēt" vai atlikt uz vēlāku laiku, ministrs minēja Godasardzes jātnieku apakšvienības projektu un sportu. "Jārīkojas ir valstiski, te nav šaubu."


"Visu samaksāt, nopirkt nav iespējams, tas nu ir fakts, bet ir lietas, kas būs jāatvēl arī aizsardzībai, tas nu ir viennozīmīgi," sacīja ministrs, norādot, ka no esošajām desmit prioritātēm nākšoties pāriet uz vienu vai divām.


Kā būtiskākās prioritātes varētu būt karavīru bruņojums un dažādu ieroču klases sistēmu atjaunošana. Tomēr Veldre uzsvēra, ka Latvijas situācijā nevajag pārspīlēt ar dārgām tehnoloģijām, jo "mēs varam atļauties to, ko mēs varam atļauties".


LETA jau ziņoja, Godasardzes jātnieku apakšvienības projekta attīstībai tika atvēlēti 120 000 latu, kas ministrijas šā gada budžetā atspoguļojas programmā "Aizsardzības īpašumu pārvaldīšana".


50 000 latu tika iedalīti līdz 20 zirgu iegādei, 40 000 latu - zirgu transporta iegādei, lai nodrošinātu apakšvienības dalību reprezentācijas pasākumos visos Latvijas reģionos, bet vēl 30 000 latu - kārtējiem izdevumiem, tostarp formas tērpiem, zirgu uzturēšanas boksu īrei, veterināro mediķu un apkalēju pakalpojumiem, kā arī zirglietām.


Iepriekš Veldre intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" bija atzinis, ka ir gatavs atteikties no zirgu rotas izveides, ja budžeta taupības nolūkos būs jāizšķiras starp zirgu rotas izveidi un karavīru algu samazināšanu. Tomēr vienlaikus ministrs pauda pārliecību: ja izdosies ieviest zirgu goda sardzi, "daudzi cilvēki būs priecīgi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!