Foto: LETA
Pirmās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienas stundas aizritējušas samērā mierīgi. Informācija par būtiskiem pārkāpumiem nav izskanējusi, tomēr piedzīvoti dažādi pārpratumi un incidenti, portālam "Delfi" atzina Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa norādīja, ka jau tradicionāli EP vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte ir zemāka nekā Saeimas un pašvaldību vēlēšanās.

Burtnieku novada Vecatē uz brīdi bija pazudusi elektrība. Tagad elektrības padeve atjaunota.

Vēlēšanu komisiju pārstāvji vēstot, ka visai daudz citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi dodas uz iecirkņiem, lai gan nav iepriekš norādījuši, ka grasās balsot Latvijā.

Bērziņa pieļauj, ka šie cilvēki atceras pašvaldību vēlēšanu pieredzi, kad Latvijā dzīvojošie ES pilsoņi automātiski tika iekļauti vēlēšanu sarakstos. Tagad viņi dodas piedalīties arī EP vēlēšanās, bet sevi vēlētāju sarakstos neatrod, jo šoreiz viņiem tāda vēlme bija jāpauž iepriekš. EP vēlēšanās ES pilsoņi var izvēlēties - balsot par savas mītnes valsts deputātu kandidātiem vai arī par savas pilsonības valsts kandidātiem.

Šoreiz pieteikušies dalībai vēlēšanās Latvijā ir 326 citu ES valstu pilsoņi. Salīdzinājumam - pērnā gada pašvaldību vēlēšanās sarakstos bija ap 8000 šādiem cilvēkiem.

Arī Valkā uz vēlēšanu iecirkni atnācis Igaunijas pilsonis, kurš dzīvo Valgā, bet viņš nevarēja balsot Latvijā.

Piedzīvoti arī gadījumi, kad Latvijas pilsoņi neatrod sevi vēlēšanu sarakstos, jo nav pārliecinājušies par to, uz kuru iecirkni viņiem jādodas.

Noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, var paziņojumos, kuri vēlētājiem tika izsūtīti pa pastu šā gada martā, vai arī tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā "www.pmlp.gov.lv". Tāpat to var uzzināt CVK mājaslapā "www.cvk.lv" vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālrunis šodien strādās no plkst.7 līdz plkst.24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!