Foto: LETA

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novados ir aizritējušas bez būtiskiem starpgadījumiem, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Laura Zaharova.

CVK vērtējumā, vēlēšanas aizvadītas mierīgi, lai arī bijuši vēlētāji, kas pauduši savu neapmierinātību, jo viņiem pašu neizpildītu formalitāšu dēļ netika dota iespēja balsot.

CVK pārstāve skaidroja, ka šie gadījumi saistīti ar situācijām, kad iedzīvotāji nav laikus deklarējušies attiecīgajā novadā vai piereģistrējušies vēlēšanām, ja viņiem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums. Taču līdzīgas situācijas vēlēšanas novērotas arī iepriekš, liecina CVK pieredze.

"Būtiski starpgadījumi, kas varētu ietekmēt vēlēšanu rezultātus, nav notikuši," skaidroja Zaharova.

Pašlaik vēlēšanu iecirkņos sākta par sarakstiem atdoto balsu skaitīšana. Plānots, ka jau šonakt novadu vēlēšanu komisijas apstiprinās vēlēšanu rezultātus.

Arī Korupcijas un novēršanas apkarošanas birojā atzina, ka vēlēšanas abos novados aizritējušas mierīgi.

Jau ziņots, ka Varakļānu novadā sasniegta augstākā vēlētāju aktivitāte 2021. gada pašvaldību vēlēšanās - sestdien uz vēlēšanu iecirkņiem devušies 59,39% no balsstiesīgajiem, kamēr Rēzeknes novadā šis rādītājs sasniedzis vien 25,97%.

Varakļānu novadā no kopumā 2544 reģistrētajiem vēlētājiem vēlēšanās piedalījās 1511 jeb 59,39% vēlētāju. Vairums balsu - 1108 - vēlēšanās tika nodotas Varakļānu vēlēšanu iecirknī.

Rēzeknes novadā, kur ir 24 946 balsstiesīgo, nobalsoja 6479 jeb 25,97% vēlētāju, kas ir mazāk nekā vidēji Latvijā jūnijā notikušajās vēlēšanās. Aptuveni septītā daļa balsu - 901 - Rēzeknes novadā nodota Viļānu vēlēšanu iecirknī, kuram pēc aktivitātes sekoja Maltas iecirknis - 463 nodotas balsis - un Griškānu iecirknis - 393 balsis.

Pašvaldību vēlēšanās jūnijā Latvijā kopumā nobalsoja 34,09% balsstiesīgo, liecina CVK dati. Arī Latgalē jūnijā aktivitāte bija līdzīga valsts kopējam rādītājam - toreiz nobalsoja 34,03% balsstiesīgo latgaliešu.

Vislielākā vēlētāju aktivitāte jūnijā tika reģistrēta Preiļu novadā, kur nobalsoja 45,4% vēlētāju, bet Varakļāni šo rādītāju būtiski apsteidza. Savukārt zemākā aktivitāte bija Augšdaugavas novadā, kur nobalsoja 28,6%.

Latgalē pēc vēlētāju aktivitātes aiz Preiļu novada sekoja Balvu novads, kur jūnijā nobalsoja 41% vēlētāju, un Ludzas novads - 37,6%.

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novados notika trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!