Foto: F64

Vēlētāji Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP) nepiedeva sadarbību ar partiju "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) Rīgas domē laikā no 2001. līdz 2005.gadam, atzīst LSDSP saraksta līderis Eiropas Parlamenta vēlēšanām SIA "Atjaunojamo energoresursu un viedo tīklu tehnoloģiskais parks" valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

Kā uzskata Dinevičs, tajā laikā tāda vēlētāju reakcija sociāldemokrātiem likusies neiespējama.

"LSDSP 2001.gadā uzvarēja Rīgas domes vēlēšanās. Kad "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) nebija ar mieru, ka sociāldemokrāti Rīgas mēra amatam izvirza savu pārstāvi Gundaru Bojāru, mēs noslēdzām vienošanos ar PCTVL. Tagad saprotu, ka tā bija liela kļūda, vēlētāji to mums piemin vēl šodien. Taču to, ka koalīcijā bija arī TB/LNNK, šodien neviens tā īsti atcerēties negrib," sacīja Dinevičs.

Otra liela kļūda, pēc viņa domām, bijusi LSDSP "mūžīgie iekšējie konflikti". Tik daudz savstarpēju apvainojumu un nesaskaņu, šķelšanās un apvienošanās mēģinājumu kā LSDSP citās partijās diez vai varot atrast.

Patlaban LSDSP rindās esot palikuši ne tikai sociāldemokrātiski domājoši cilvēki, bet, "var teikt, LSDSP patrioti". Visi tie, kas bija pietuvinājušies LSDSP kā sava veida darbā iekārtošanās birojam, ir aizgājuši meklēt citu politisko spēku. "Ja paskatās televīzijas reportāžu, piemēram, no bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas tautas kustības "No sirds Latvijai!" kopsapulces, tur bija redzami vairāki bijušie sociāldemokrāti, kuri joprojām meklē sev kādu perspektīvāku politisko organizāciju," norāda viens no LSDSP līderiem.

"Vēl, ja runā par LSDSP kļūdām, - mēs nemācējām, darbojoties Rīgas domē, izvērst tik pārdomātu informatīvo kampaņu, kā tas notiek patlaban, kad gandrīz visās raidstacijās var dzirdēt pašvaldības apmaksātās Rīgas ziņas," atzīst Dinevičs.

Dinevičs savulaik Rīgas domē koordinēja mēra Gundara Bojāra padomnieku darbību. Jautāts, kā viņš vērtē "Daimler" kukuļošanas lietu, kurā apsūdzēti vairāki mēra padomnieki, Dinevičs atbild, ka nevar atļauties komentēt "Daimler" lietu. "Lai tie padomnieki, kas šajā jautājumā bija mēram Gundaram Bojāram, atbild par savu rīcību. Šajā lietā turpinās tiesvedība. Es negribu uzņemties tiesātāja funkcijas. Kad krimināllieta būs iztiesāta, es būšu gatavs sniegt arī savu vērtējumu," norāda Dinevičs. Viņa kā Rīgas mēra biroja darbinieka pārziņā bijusi sadarbība ar politiskajām partijām domē, rūpes par to, lai domes sēdē balsojumā tiktu savākts valdošajai koalīcijai nepieciešamais balsu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!