Foto: LETA
Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesus par iespējamu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem, taču ir pārliecināta, ka nav pamata uzskatīt, ka vēlētāju ietekmēšana notikusi masveidīgi.

DP konkrētas partijas, kuru labā būtu notikusi balsu pirkšana, atturas minēt. Jau ziņots, ka viens no sešiem DP izmeklēšanā esošajiem kriminālprocesiem ir par iespējamo balsu pirkšanu Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V) labā.

DP skaidroja, ka tā turpina saņemt informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, taču jau ar ievērojami mazāku intensitāti.

Patlaban šo kriminālprocesu ietvaros nav jaunu aizturēto, tāpat nevienai personai papildus nav piemērots procesuālais statuss - aizdomās turētais.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) šodien Latvijas Televīzijā izteica cerību, ka iespējamos 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanas gadījumus DP varēs pabeigt izmeklēt jau līdz šā gada beigām.

DP norādīja, ka ikvienu izmeklēšanu cenšas pabeigt iespējami īsā laikā, taču neilgi pēc kriminālprocesa uzsākšanas ir pāragri precīzi prognozēt laiku, kādā kriminālprocesa materiāli var tikt nodoti kriminālvajāšanas uzsākšanai.

"Šobrīd turpinās izmeklēšana par atsevišķiem gadījumiem, patlaban nav pamata uzskatīt, ka balsu pirkšana būtu notikusi masveidīgi," piebilda DP.

Jau ziņots, ka pēc 4.oktobrī notikušajām 12.Saeimas vēlēšanām DP sākusi kriminālprocesu par iespējamu vēlētāju balsu pirkšanu no "Vienotības" saraksta Latgalē kandidējušā Dzintara Zaķa labā. Kriminālprocess sākts, pamatojoties uz Viļānu novada domes deputāta un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītāja Jura Vidiņa iesniegumu.

Pavisam DP līdz šim sākusi sešus kriminālprocesus saistībā ar iespējamajiem balsu pirkšanas gadījumiem aizvadītajās 12.Saeimas vēlēšanās. Vienā no sākotnēji ierosinātajām lietām ir aizdomās turētais, kuram piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma panta par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!