Foto: LETA
13 biedrības atklātā vēstulē aicina atbildīgās institūcijas līdz Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) lēmumam par to, vai bijušā velotreka "Marss" teritorija Brīvības ielā 207 atbilst aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam, atlikt Valsts drošības dienesta jaunās ēkas būvniecības darbus, portālu "Delfi" informēja biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāve Gunita Piterāne.

Vēstule ir adresēta Saeimas Nacionālās drošības komisijai, Ministru kabinetam, Nacionālās drošības padomei un VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

Kā informēja vēstules autori, 30. jūnijā ir saņemta NKMP starpatbilde uz privātpersonas priekšlikumu bijušā velotreka teritoriju iekļaut Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

"No tā izriet, lai varētu apkopot un pārbaudīt par šo teritoriju pieejamo vēsturisko informāciju, izskatīt iesniegto dokumentāciju, veikt salīdzinājumu ar citiem šādas tipoloģiskās grupas objektiem un apsekot to dabā, lai novērtētu tā kultūrvēsturisko vērtību un saglabātību, lēmuma pieņemšanas termiņš tiek pagarināts līdz 15. septembrim," vēstulē norāda biedrības.

Kamēr NKMP nav noslēdzis izvērtēšanu un nav noskaidrota teritorijas kultūrvēsturiskā vērtība, biedrības aicina neuzsākt VDD ēkas būvniecību, tostarp teritorijā esošo koku nociršanu.

Vēstules autori ir biedrība "Pilsēta cilvēkiem", Rīgas Apkaimju alianse, Čiekurkalna attīstības biedrība, Rīgas Centra attīstības biedrība, domnīca "Providus" un biedrība "Latvijas Pilsoniskā alianse".

Tāpat autoru vidū ir Teikas apkaimes biedrība, Regbija klubs "Eži", Sarkandaugavas attīstības biedrība, Vides aizsardzības klubs, Brasas apkaimes biedrība, "PAR kokiem Rīgā" domubiedru grupa un Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 21. maijā Saeima ārkārtas sēdē pēc aptuveni stundu garām debatēm noraidīja Jaunās konservatīvās partijas rosināto lēmumprojektu apturēt VDD ēkas būvniecību Teikas apkaimē. Par šo lēmumprojektu nobalsoja 25 deputāti, pret bija 54, bet atturējās četri.

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) 6. maijā savā atzinumā pauda viedokli, ka VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā.

NDK izvērtēja iedzīvotāju iniciatīvu par parka atjaunošanu šajā teritorijā. Parakstu vākšana par iedzīvotāju iniciatīvu tika sākta un norisinājās, pirms tika atslepenota un kļuva publiski pieejama informācija par VDD ēkas celšanu šajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!