Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas dome (RD) otrdien apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos par komercpakalpojumu sniegšanai paredzēto velosipēdu izmantošanu.

Grozījumu paskaidrojuma rakstā norādīts, ka "pašreizējā normatīvo aktu bāze nav pietiekama, lai nepastāvīga trokšņa gadījumā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā nodrošinātu sabiedrisko kārtību un mieru, tātad ir jāparedz alternatīvi sabiedrisko kārtību traucējoša trokšņa novēršanas pasākumi".

Tāpēc dome izstrādājusi grozījumus, kas paredz, ka pasažieru velosipēda izmantošanas laikā būs aizliegts lietot skaņu pastiprinošas ierīces. Tāpat noteikts, ka pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju aizliegts nodot lietošanā, izņemot darba tiesisko attiecību gadījumā vai atsavināt citai personai. Par šo divu prasību pārkāpšanu var uzlikt administratīvo sodu no 70 līdz 350 eiro.

Saistošie noteikumi papildināti arī ar soda piemērošanu no 14 līdz 70 eiro par teicamā tehniskajā stāvoklī neesoša, netīra un nekopta, ar noberztu vai nolupušu krāsu esoša pasažieru velosipēda lietošanu.

Savukārt, ja 12 mēnešu laikā sistemātiski vai būtiski tiks pārkāpti šie saistošie noteikumi vai citu normatīvo aktu prasības, RD Satiksmes departaments būs tiesīgs pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļauju.

Tāpat precizēts, ka informācijai par pakalpojuma maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumiem jābūt latviešu, krievu un angļu valodā, kā arī atrunāts drošības noteikumu noformējums. RD Satiksmes departamenta pārstāve pavēstīja, ka līdz šim saistošie noteikumi paredzēja, ka drošības noteikumiem jābūt latviešu un vēl divās svešvalodās, taču velorikšu pakalpojuma sniedzēji to izmantoja ļaunprātīgi un "drošības noteikumus sastādīja hieroglifos". Priekšlikumu noteikt konkrētas valodas ieteikusi Rīgas pašvaldības policija.

Deputāts Jurģis Klotiņš (Nacionālā apvienība) aicināja atstāt tikai latviešu un angļu valodu, tādējādi nodrošinot, ka noteikumi ir valsts valodā, kā arī Rīga būtu eiropeiska pilsēta. Savukārt Mihails Kameņeckis ("Saskaņa") šādu aicinājumu uztvēra kā vēršanos pret krievu valodu.

"Jūs, Klotiņa kungs, esat tieši pret krievu valodu. Nacionāli noskaņoti cilvēki cīnās par savu valodu, nevis pret kādu citu," sacīja Kameņeckis.

Deputāts Andris Lācis (Nacionālā apvienība) norādīja, ka "runa nav par valodām, bet par biznesu", jo uzņēmējiem ir jāļauj izvēlēties, kādā valodā viņi vēlas nodrošināt savu pakalpojumu.

Grozījumus vēl izskatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!