Foto: Shutterstock
Nākotnē velosipēdistiem diennakts tumšajā laikā obligāti būs vajadzīgs apģērbs ar atstarojošiem elementiem, toties viņi drīkstēs braukšus šķērsot apzīmētas gājēju pārejas, paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos.

Satiksmes ministrija informē, ka braucot diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, velosipēda vadītājam būs jābūt tērptam apģērbā ar gaismu atstarojošiem elementiem. Pašlaik noteiktas prasības tikai velosipēda redzamībai.

Vienlaikus iecerēts atļaut velosipēdu vadītājiem šķērsot regulējamas gājēju pārejas braukšus, turklāt tādā ātrumā, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu. Pašlaik Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka velosipēdu vadītāji "zebru" drīkst šķērsot, tikai ejot kājām. Braukšus šķērsot neregulējamas gājēju pārejas nedrīkstēs (tas nav atļauts arī pašlaik). Ja šādi grozījumi noteikumos tiks pieņemti, norma par gājēju pāreju šķērsošanu gājēju pārvietošanās ātrumā attieksies arī uz personām, kas pārvietojas ar skrituļslidām, skrituļdēļiem un citu sporta vai atpūtas inventāru.

Noteikumos būs paredzēts arī, ka velosipēdu vadītājiem, braucot pa ietvi, jāpārvietojas tādā ātrumā, kas neapdraud satiksmes drošību.

Ar grozījumiem tiks noteikts arī jauns pienākums gājējiem – ne tikai ārpus apdzīvotām vietām jāpārvietojas pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam, bet tas būs jādara arī apdzīvotās vietās neapgaismotos ceļa posmos.

Lai grozījui stātos spēkā, tiem vēl jāgūst valdības atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!