Foto: AFI

Lai arī Liepājas Universitāte (LiepU) pauž viedokli par Kurzemes augstskolu konsolidāciju, Ventspils Augstskola (VeA) apņēmīgi turpina savu autonomo attīstības ceļu, pilnveidojot un īstenojot stratēģijā norādītos attīstības virzienus, portālu "Delfi" informēja augstskolas pārstāvji.

"Delfi" jau vēstīja, ka otrdien, 28. jūnijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā izskanēja priekšlikums apvienot reģionālās augstākās izglītības iestādes, piemēram, LiepU apvienojot ar VeA, tādējādi radot Kurzemes Universitāti.

LiepU padomes priekšsēdētājs Andris Grafs komisijas sēdē sacīja, ka Kurzemē būtu jāveido viena spēcīga augstskola, tāpēc LiepU padome izstrādājusi alternatīvu priekšlikumu, kas paredz apvienot LiepU un VeA, tādējādi radot Kurzemes Universitāti.

VA padomes priekšsēdētājs Kristaps Klauss mikroblogošanas vietnē "twitter" norādīja, ka "šobrīd "mīlestība ir vienpusēja", proti, LiepU grib, bet VeA nē".

Trešdien paziņojumā medijiem VA uzsver, ka tā ir "spēcīga augstskola, kura sevi kā nozīmīgu augstākās izglītības iestādi un zinātnes institūciju ir pierādījusi jau kopš dibināšanas gan reģionālā, gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā".

Augstskolā pauda, ka VeA turpina stratēģijā noteikto attīstību, īstenojot 17 augstākās izglītības studiju programmas, kuras nedublējas ar citu augstskolu piedāvājumu reģionā, tāpat VeA veic nozīmīgu ieguldījumu mūžizglītības attīstībā.

"Esam spēcīgi jomās, kurās īstenojam studiju programmas, VeA ir kvalitatīvs izglītības piedāvājums un lieliska sadarbība ar uzņēmējiem un iestādēm, lai absolventi pēc iespējas veiksmīgāk spētu integrēties darba tirgū," pauž augstskolā.

Tāpat VeA norāda uz tās zinātnes infrastruktūru – Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru Irbenē un zinātnisko personālu, kas tiek atzinīgi novērtēts starptautiskā mērogā.

"VeA zinātnieki katru gadu veic nozīmīgu ieguldījumu tulkojumzinātnes attīstībā, kā arī VeA veic svarīgus ekonomiskos pētījumus, kuri tiek indeksēti starptautiskos pētniecības žurnālos un tiek veikti sadarbībā ar dažādām ārvalstu universitātēm, zinātniskajiem institūtiem un organizācijām," pauž augstskola.

Jau ziņots, ka 2021. gada septembrī Ministru kabinets atbalstīja IZM izstrādāto priekšlikumu noteikt četru tipu augstskolas – zinātnes universitātes, mākslu un kultūras universitātes, lietišķo zinātņu universitātes un lietišķo zinātņu augstskolas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!