Foto: LETA

Lai arī pārkrauto kravu skaits Ventspils brīvostā sarūk, tas nav traucējis brīvostas pārvaldei ieguldīt vairāk nekā 156 tūkstošus eiro luksusa automašīnā, kuras vienīgais zināmais pasažieris ir formāli no amata atstādinātais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, ceturtdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Brīvostas pārvalde par 156 190 eiro pērn iegādājusies "Audi A8L W12". "Izcili dārgā automašīna, par kuras cenu varētu iegādāties trīs labus apvidus auto, Latvijas apstākļiem ir patiešām ekskluzīva – kā rāda Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati, pērn Latvijā tāda no jauna ir reģistrēta tikai viena," norāda izdevums.

Ventspils brīvostas pārvalde skaidro, ka auto iegādāts par "brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļiem" un tas esot nepieciešams "pārvaldes reprezentācijas vajadzībām – augsta ranga amatpersonu, lielu starptautisku kompāniju vadības, Ventspils brīvostas pārvaldes vadības pārvadāšanai paaugstinātas drošības apstākļos".

"Ar 500 zirgspēku W12 FSI dzinēju un izcilāko izpildījumu "Audi A8L W12" ir neatkārtojams piemērs tam, kāda var būt luksusautomašīna, ja jūs gāžat ar visiem cilindriem," teikts automašīnas reklāmas aprakstā.

Brīvostas pārvalde nav atbildējusi, kādas personas pēdējos divos mēnešos ir izmantojušas šo automašīnu, taču laikraksts uzsver – vienīgais publiski zināmais šīs ekskluzīvās automašīnas pasažieris ir no amata atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš ir arī brīvostas pārvaldes valdes loceklis. Sudrabotā automašīna vadā smagos noziegumos apsūdzēto Lembergu uz tiesas sēdēm Rīgas apgabaltiesā.

Pagaidām Ventspils brīvostas pārvalde nav spējusi sniegt skaidrojumu – kāpēc Lembergs uz viņam kā privātpersonai uzrādīto apsūdzību izskatīšanu tiesā braukā ar brīvostas pārvaldei piederošu auto. Taču šāda situācija turpinās jau gadiem – agrāk Lembergs braukšanai uz tiesu izmantoja iepriekšējo brīvostas pārvaldes luksusa auto "Audi A8L", kas pārvaldei bija izmaksājis aptuveni 140 tūkstošus eiro, atgādina "Latvijas Avīze".

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis portālam "Delfi" pavēstīja, ka automašīna "Audi A8L", ko Ventspils brīvostas pārvalde iegādājās gandrīz pirms gada – 2016. gada martā, nav ne pirmā, ne vienīgā šādas klases automašīna, kas iegādāta Ventspils brīvostas vajadzībām.

"Ar šādas klases auto brauc brīvostas pārvaldes valdes locekļi un darbinieki. Ar šīm automašīnām tiek vadāti investori no Ķīnas, ASV, Eiropas Savienības un citām valstīm, ar ko brīvostas pārvaldei ir regulāras tikšanās," viņš norāda, skaidrojot, ka šāds auto, ņemot vērā tā tehniskos parametrus, ir vajadzīgs arī tāpēc, ka Ventspili no Rīgas šķir 200 kilometru.

"Brīvostas vadībai, kas regulāri mēro ceļu uz Rīgu, automašīna ir ne vien pārvietošanās līdzeklis, bet arī darba kabinets sešas stundas dienā, kas jāpavada ceļā uz dažādām sanāksmēm galvaspilsētā," norāda Sarmulis.

Pēc viņa teiktā, automašīnas iegāde Ventspils brīvostas vajadzībām, ar kuru brauc arī brīvostas valdes locekļi, ir "temats, ko kā vecu zupu pēc burvju mājiena uzsilda ikreiz, kad sāk tikšķēt priekšvēlēšanu laika pulkstenis".

Sarmulis arī kritizē automašīnas iegādes saistīšanu ar ostā pārkrauto kravu apmēru: "Kravu apgrozījums nekrīt brīvostas pārvaldē – kravu apgrozījums neveiksmīgi vadītas komercdarbības rezultātā krīt tādos privātos termināļos kā "Kālija parks", "Baltic Coal Terminal", "Ventspils tirdzniecības osta", ""Ventspils nafta" termināls", "Ventbunkers". Ventspils brīvostas pārvalde komercdarbību uzņēmumos nevar ietekmēt nekādā veidā".

2012. gadā prokurors Juris Juriss Ventspils brīvostas pārvaldei pieprasīja ziņas par pienākumiem, kādus brīvostas valdē veic Lembergs, un pamatojumu tam, ka uz tiesas sēdēm Rīgā viņš braukā ar brīvostai piederošo luksusa auto. Toreiz Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis bija sniedzis oficiālu atbildi, ka Lembergs ir Ventspils brīvostas valdes loceklis un "valdes locekļiem nav noteiktu pienākumu".

Saskaņā ar Ventspils brīvostas pārvalde ziņoto pērn ostas termināļos pārkrauts par 16% mazāk kravu nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!