Foto: LETA

Piektdien, 13. septembrī, Ventspils pilsētas dome nolēmusi aicināt Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) uzdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) atsaukt 29. augusta Valsts sekretāru sanāksmē izsludināto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, portālu "Delfi" informēja pašvaldībā. Ventspils dome norāda uz vairākiem būtiskiem pārkāpumiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) organizētajās konsultācijās.

Saskaņā ar likumprojektu, administratīvi teritoriālās reformas (ATR) rezultātā apvienojot Ventspils pilsētas pašvaldību un Ventspils novada pašvaldību, ar 2021. gadu izveidojams jauns Ventspils novads.

Pēc šobrīd VARAM sniegtās informācijas un formāli notikušajām konsultācijām ar abu pašvaldību deputātiem Ventspils pilsētas pašvaldība neredz pamatojumu šāda jauna novada izveidei, turklāt nav argumentu, kas pamatotu, ka plānotā ATR būtu saskaņā ar Ventspils pilsētas iedzīvotāju interesēm un tiktu ņemtas vērā iedzīvotāju vajadzības, pašvaldības šobrīd nodrošinātie pakalpojumu standarti un ar unikālo ventspilnieka identitāti saistītās vērtības, informē dome.

2019. gada 21. martā Saeima pieņēma paziņojumu "Par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu", kurā nolēmusi turpināt 1998. gadā iesākto teritoriālo reformu un līdz 2021. gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

No Saeimas lēmuma izrietēja uzdevumi Ministru kabinetam sagatavot konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu, saskaņā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 5. pantu par konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu veikt konsultācijas ar pašvaldībām un izstrādāt un līdz 2019. gada 1. decembrim iesniegt Saeimai jaunu administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu.

Ventspils dome savā 13. septembra lēmumā "Par būtiskiem pārkāpumiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvātās administratīvi teritoriālās reformas virzībā un jauna Ventspils novada izveidē" un tam pievienotajā juridiskajā izvērtējumā norāda uz vairākiem būtiskiem pārkāpumiem VARAM organizēto konsultāciju gaitā, tajā skaitā VARAM pēc būtības nav sniegusi atbildes uz pašvaldības uzdotajiem jautājumiem par reformas ieguvumiem un iespējamajiem riskiem. Tāpat klātienes tikšanās 23. jūlijā ar Ventspils pilsētas pašvaldības un Ventspils novada pašvaldības deputātiem nav tikusi protokolēta un juridiski reglamentēta, visiem deputātiem nav bijusi brīva iespēja izteikties u.c.

Pēc konsultācijām tika izstrādāts Ministru kabineta konceptuālā ziņojuma "Par administratīvi teritoriālo iedalījumu" projekts, kura komentēšanai pašvaldībām tika dotas tikai septiņas dienas un kurā arī nav sniegtas atbildes uz pašvaldības jautājumiem vai ņemti vērā iebildumi.

"Iepriekš minētais liedz domāt, ka konsultācijas notikušas pienācīgi, un konceptuālais ziņojums, uz kā pamata tiek piedāvāts pieņemt jauno Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, nav uzskatāms par kvalitatīvi sagatavotu. Līdz ar to esošā likumprojekta izstrāde Ventspils pilsētas domes ieskatā būtu apturama, turpmākajā darbā respektējot Eiropas vietējo pašvaldību hartu un ventspilnieku intereses," tādu viedokli pauž Ventspils dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!