Foto: LETA

Ventspils pilsētas domes opozīcijas četri deputāti vērsušies ar vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), aicinot ministru Juri Pūci (AP) rosināt domes atlaišanu, portālu "Delfi" informēja deputāts Aivis Landmanis.

Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputāti – Ģirts Valdis Kristovskis, Aivis Landmanis, Ivars Landmanis, Dace Korna – uzskata, ka ministrijai un ministram ir nekavējoties jārīkojas situācijā, kas izveidojusies Ventspils pilsētas domē. Deputāti uzskata, ka dome ir atlaižama, jo "šādai pašvaldības vadībai nav ne morāla, ne ētiska, ne arī tiesiska pamata vadīt un realizēt noziedzīgu pārvaldes politiku arī turpmāk".

Opozīcijas deputāti vēstulē Pūcem norāda, ka ministrs šī gada 3. janvāra aicinājumā deputātiem uzlicis pienākumu vērtēt riskus ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) noteikto sankciju pret Aivaru Lembergu kontekstā.

"Atbildīga persona, kurai rūpētu pašvaldības reputācija, pēc OFAC sankciju piemērošanas, būtu atkāpusies. Taču tas nenotiek. Pat vēl vairāk. Sankcijām pakļautās personas virsvadībā ir sagatavots Ventspils pilsētas pašvaldības 2020. gada budžeta projekts, kura gatavošanā mēs, mazākuma deputāti, pretēji mūsu izrādītajai gribai, neesam tikuši iekļauti. Mūsu priekšlikumi budžetam ir apzināti ignorēti, tie nav tikuši apspriesti," raksta deputāti ministram .

Viņi paskaidro, ka par faktu, ka Ventspils pilsētas dome skatīs 2020. gada budžetu tikuši informēti vien 14. janvārī jeb dažas dienas pirms pašvaldības budžeta apstiprināšanas, kas notiks 17. janvārī. Līdzīgi ir bijis katru gadu, taču deputāti vērš uzmanību, ka tas turpinās arī pēc OFAC sankciju piemērošanas valsts amatpersonai Lembergam.

"Pašreizējā deputātu sastāvā, ar pašreizējo pašvaldības administrācijas vadību ir neiespējami nodrošināt sekmīgu pašvaldības darbu, jo partijas "Latvijai un Ventspilij" deviņi vairākuma deputāti un pašvaldības izpilddirektors Aldis Ābele, viņa tuvākie padotie ir gadiem ilgi ignorējuši tiesas aizliegumu A.Lembergam pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus un ir sekmējuši, ka pašvaldību vada smagos ietekmes un finanšu noziegumos apsūdzēta persona, kura galu galā ir tikusi pakļauta OFAC sankcijām un ir iekļauta Magņitska globālā korumpēto personu saraksta galvgalī," raksta Ventspils pilsētas domes opozīcijas pārstāvji.

Opozīcijas deputāti uzsver, ka iepriekš minētais ir nepārprotama liecība, ka, stādot personīgās intereses augstāk par sabiedrības interesēm, OFAC sankcionētā persona Lembergs un viņa atbalstītāji ir gatavi sankciju riskam pakļaut arī Ventspils pilsētas domi, tās iestādes un Ventspils iedzīvotājus. Deputāti aicina ministru nepieļaut šādu risku materializēšanos.

Ņemot vērā Pūces aicinājumu "izvērtēt visus iespējamos netiešos riskus, kuri varētu būt saistīti OFAC noteiktajām sankcijām pret Aivaru Lembergu", opozīcijas deputāti vēlas pievērst Pūces uzmanību, ka 2019. gada 20. decembrī viņš saņēmis četru Ventspils pilsētas domes mazākuma deputātu sagatavoto iesniegumu "Par A.Lemberga prettiesiski iegūtajiem publiskajiem līdzekļiem biedrībā VAA". Deputāti uzskata, ka minētais iesniegums izsmeļoši un vispusīgi uzrāda ne tikai sankcionētās personas riskus, bet arī sniedz pierādījumus par pašvaldības ietvaros šī sasaukuma laikā joprojām praktizētām konkrētām Lemberga noziedzīgām darbībām, kas atbilst pret šo personu noteikto OFAC sankciju kontekstam.

Opozīcijas deputāti vēstulē ministram Pūcem arī uzsver: "Mūsu iesniegumā minēto pierādījumu klāsts ir pārliecinošs, tāpēc ir neiespējami uz to pievērt acis vai ilgstoši ignorēt. Katra diena, kurā valsts nerīkojas, lai sauktu pie likumā noteiktās atbildības valsts amatpersonu, deputātu A.Lembergu, neapšaubāmi palielina risku, ka OFAC sankcijas varētu tikt attiecinātas arī pret Ventspils pilsētas domi un pašvaldības iestādēm."

Jau ziņots, ka gada sākumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) ir nosūtījis vēstuli Ventspils pilsētas domes deputātiem un izpilddirektoram, aicinot nekavējoties izvērtēt iespējamos riskus par ASV noteikto sankciju pret Aivaru Lembergu ietekmi uz pašvaldības darbu.

Vēstulē teikts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankcijas ievēro finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki, publiskās un privātās partnerības jomā, kā arī Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības jomā. Līdz ar to Ventspils domes deputātu kā amatpersonu atbildība ir mazināt Lemberga ietekmi un kontroli pār pašvaldības darbu.

"Noteiktās sankcijas var radīt sekas Ventspils pilsētas domei, kuras iespējas veikt ekonomisko darbību un pilnvērtīgi izpildīt likumā noteiktās funkcijas var būt ierobežotas, tādēļ deputātiem ir jāpieņem atbildīgi lēmumi, lai Lembergam noteiktās sankcijas nekādā veidā neietekmētu pašvaldības finanšu stabilitāti un spēju nodrošināt pašvaldības pakalpojumu nepārtrauktu sniegšanu iedzīvotājiem," norāda Pūce.

Deputātiem skaidri jāapzina tās jomas, kuras varētu tikt uzskatītas par Lemberga ietekmē esošām, jo šīs jomas var nesaņemt finansējumu no publiskām personām, skaidrots vēstulē.

Ministrs vēstulē arī norāda, ka pašvaldības deputāti ir ievēlēti pārstāvēt sabiedrību un darboties tās interesēs. Pašvaldību deputāti ir arī valsts amatpersonas. Kā atzīts tiesu praksē, valsts amatpersonas saistībā ar savu statusu uzņemas paaugstinātu atbildību publiskajās tiesībās. Tādēļ tieši deputāti ir atbildīgi par to, lai nodrošinātu pašvaldības domes pilnvērtīgu darbu, normatīvajos aktos noteiktos pakalpojumus iedzīvotājiem un izpildītu pašvaldībai ar likumu piešķirtās autonomās funkcijas. No pašvaldības domes tiesībām pašai noteikt savu darba organizāciju un sēžu reglamentu izriet arī pilnvarojums noteikt deputāta tiesību izmantošanas kārtību un vajadzīgos ierobežojumus.

Jau ziņots, ka ASV 2019. gada 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020. gada 8. janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 2019. gada 17. decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju – "Ventas osta", kas nodrošinātu Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt pērn 18. decembra vakarā OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!