Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vītoliņš ir gandarīts par tiesas lēmumu atcelt Ventspils mēram Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu.
Vītoliņš uzsvēra, ka šis lēmums vēlreiz apliecina to, ka Lembergs, atrodoties brīvībā, netraucētu izmeklēšanu. To pierādījis kaut vai tas, ka viņš apcietināts brīdī, kad devies pie prokurora sniegt liecības.

Ventspils domei speciāli lēmumi par Lemberga pilnvarām kā Ventspils pašvaldības vadītājam nav jāpieņem - arī atrodoties apcietinājumā, viņš saglabājis savu statusu, lai arī nav saņēmis atalgojumu un atradies ilgstošā prombūtnē.

Tai pašā laikā Vītoliņš, kurš vēl nezināja Lembergam piemēroto jauno drošības līdzekli - mājas arestu, atzina, ka prokuratūra var piemērot tādu drošības līdzekli, kas apgrūtinātu Lemberga darbību Ventspils domes priekšsēdētāja amatā.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla Lembergam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu. Lembergs tika atbrīvots tiesas zālē.

Lembergam drošības līdzekļa maiņu izdevās panākt ar sesto piegājienu - iepriekš tiesa viņam nelabvēlīgus lēmumus pieņēma 14.martā, 27.martā, 23.aprīlī, 14.maijā un 20.jūnijā.

Kā drošības līdzeklis Lembergam piemērots mājas arests.

Ventspils mēram mājas arests būs jāizcieš deklarētajā dzīvesvietā.

Rīgas apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams. Lēmuma motivējošā daļa būs pieejama rīt, 11.jūlijā, plkst.16, aģentūrai LETA sacīja Lemberga advokāts Aivo Leimanis.

Leimanis uzsvēra, ka šī nav pirmā reize, kad aizstāvība tiesā uzsvērusi, ka prokuratūrai nebija iemesla turēt Lembergu apcietinājumā.

Lembergs noraidoši atbildēja uz žurnālistu uzdoto jautājumu, vai viņa atbrīvošana notikusi, jo viņš piekritis sadarboties ar prokuratūru.

Sūdzības par Centra rajona tiesas 20.jūnija atteikumu mainīt mēram kā drošības līdzekli noteikto apcietinājumu pret drošības naudu bija iesnieguši Lembergs un viņa advokāts Aivo Leimanis.

Kā ziņots, prokurors Krišjānis Rudzītis iepriekš norādīja, ka Lembergs vēl aizvien, atrodoties brīvībā, var kavēt izmeklēšanu un tas ir viens no iemesliem, kādēļ viņš tiek paturēts apcietinājumā. Kā vēl vienu iemeslu viņš norādīja Lemberga "subjektīvo tendenci" traucēt izmeklēšanu.

"Lieta ir sarežģīta, apjomīga ar ļoti daudz iesaistītām personām - fiziskām, juridiskām, kā arī dažādām valstīm," sacīja prokurors, taču neatklāja, ar kurām valstīm prokuratūra sadarbojas.

Pēc prokurora vārdiem, apsūdzība Lembergam ir uzrādīta un Lembergs ir iepazīstināts ar lietas materiāliem tik tālu, cik pašreizējā procesa stadijā ir iespējams. Taču Lemberga advokāts Leimanis uzskata, ka viņa klientam tika liegtas iespējas sevi aizstāvēt.

Leimanis sacīja, ka tiesas procesa laikā tika norādīts uz to, ka Lembergam ir veselības traucējumi, taču advokāts iepriekš neatklāja, kāda ir Lemberga slimības diagnoze. Pēc Leimaņa vārdiem, nav šķēršļu, lai Lembergam varētu nodrošināt medicīnisko palīdzību ārpus cietuma.

Prokurors sacīja, ka ārpus cietuma Lembergs var saņemt medicīnisko palīdzību, un procesa virzītāja atļauja medicīniskās palīdzības saņemšanai nav nepieciešama.

Jau ziņots, ka iepriekš tiesas vairākkārt noraidījušas Lemberga lūgumu mainīt drošības līdzekli.

Kukuļņemšanā, naudas legalizēšanā un citos noziegumos vainotais Lembergs pēc prokuratūras lūguma apcietināts 14.martā, un kopš tā brīža viņš atrodas Matīsa cietumā Rīgā.

Prokuratūra Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".

Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesā, kas 2005.gada 3.oktobrī sākts, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

No šī kriminālprocesa iepriekš izdalīts cits, un tā gaitā Lembergam jau 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Šajā procesā turpinās izmeklēšana.

Lembergs iepriekš paudis uzskatu, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.

Ventspils amatpersonu lietā prokuratūra aizdomās tur arī AS "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētāju Mamertu Vaivadu, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētāju Kristu Skuju, Ventspilī praktizējošo advokātu Gintu Laiviņu-Laivenieku, komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbinieci Gitu Grasmani, Ventspils uzņēmējus Ansi Sormuli un Laimoni Junkeru.

Aizdomās turamā statuss Ventspils amatpersonu lietā piemērots arī Ventspils mēra dēlam Anrijam Lembergam, kuram piemērots drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā dzīves vietā, kā arī papildu drošības līdzeklis - aizliegums tuvoties noteiktām personām.

Anrijs Lembergs tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu atkārtoti, lielā apmērā un par to, ka viņš atbalstīja valsts amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli, piedalīšanos mantiskā darījumā mantkārīgā nolūkā, kurai tas saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!