Vērmanes dārza strūklakas "Gadalaiki" pārveidošana nav veikta atbilstoši normatīvajiem aktiem, tādēļ Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) pieprasīs strūklakas baseinu atjaunot atbilstoši tā vēsturiskajam vizuālajam tēlam, portālam "Delfi" norādīja NKMP pārstāvis Jānis Asaris.

Sašutumu par strūklakas baseinā ieklātajām gaiši zilas krāsas flīzēm šā gada 25. decembrī "Twitter" pauda apvienības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Oto Ozols. Flīžu mozaīku Ozols nodēvēja par "neticamu bezgaumību".

Reaģējot uz sociālajos medijos izskanējušajām ziņām, NKMP veica pārveidotās strūklakas apsekošanu. Pārvalde konstatējusi, ka darbi nav veikti atbilstoši normatīvajiem aktiem un tie netika saskaņoti ar NKMP, tādēļ pārvalde pieprasīs atjaunot strūklakas baseinu tā iepriekšējā izskatā. "Formāli lēmums Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departamentam vēl nav nosūtīts. Viens ir skaidrs, ka dokumentācija saistībā ar skulptūras baseina ieklājumu un tā izvēli NKMP nav tikusi skatīta un skaņota. Tā, es teiktu, ir tīrākā pašdarbība no viņu puses," portālam "Delfi" sacīja NKMP pārstāvis Jānis Asaris.

Asaris norādīja, ka šā gada vasarā tika veikta strūklakas apsekošana, kad norisinājās hidroizolācijas un citi tehniski remontdarbi. Tobrīd nebija nekādas pazīmes, ka ir paredzēta baseina ieseguma maiņa.

"Mēs neesam bijuši informēti par šāda veida iesegumu, un, manuprāt, tas tiešām disonē ar visu apkārtni. Galu galā ir jāatceras, ka ne tikai strūklaka ir mākslas piemineklis, bet piemineklis ir arī Vērmanes dārzs kā teritorija, tā kā jebkurā gadījumā šie saskaņojumi bija nepieciešami," skaidroja Asaris.

NKMP pārstāvis arī norādīja, ka remontdarbus, kas nav saistīti ar restaurāciju vai labiekārtojuma izmaiņām, ar pārvaldi nevajag saskaņot. Savukārt vizuāli redzamām izmaiņām, kas atstāj iespaidu uz teritoriju kopumā, piemēram, celiņu seguma maiņa, ir jāsaskaņo ar pārvaldi.

Plānots, ka pārvalde oficiālu vēstuli pašvaldībai nosūtīs pirmdien, 30. decembrī.

Par strūklakas pārveidošanu atbildīgais RD pārstāvis Rihards Šenbergs "Delfi" paskaidroja, ka darbi objektā vēl nav noslēgušies. Tiks veidota atsevišķa komisija, kas izraudzīsies atbilstošāko toni, kādā nokrāsot gaiši zilās baseina flīzes.

"Objekts vēl nav pabeigts, NKMP par to jau zina. Domāju, ka pirmdien, 30. decembrī, no pārvaldes saņemsim oficiālu dokumentu, kur paskaidrosim, ka objekts vēl nav pabeigts. Pēc tam mēs izveidosim komisiju, kurā pieņemsim lēmumu par atbilstošāko flīžu krāsu, tā kā viss būs kārtībā," sacīja Šenbergs. Viņš arī piebilda, ka krāsas izvēle tiks saskaņota ar NKMP.

Apvienības "Pilsēta cilvēkiem" aktīvists Oto Ozols pauda neizpratni par ieceri veikt flīžu krāsošanu. "Mozaīku flīzes nekrāso. Tās tiek iegādātas veikalā, kur no krāsu paletes var izvēlēties simts dažādu toņu mozaīkas. Tā izklausās pēc brutālas acu mālēšana," uzsvēra Ozols. "Tas, ka tiek sakārtotas strūklakas, protams, nav slikti. Strūklakā pie Latvijas Nacionālās operas un baleta arī ir ieliktas mozaīku flīzes. Pret tām nav nekādu iebildumu, jo tās ir ieliktas attiecīgā tonī, tās nekrīt ārā no kopējā konteksta."

"Šeit izskatās, ka ir vienkārši ieiets "Depo", nopirktas vislētākās virtuves flīzes un tās ieliktas Rīgas centrā. Tās ir ārkārtīgi košas, kuras lec ārā no parka konteksta, jo skulpturālais objekts "Gadalaiki" ir vērtība, kuru būtu jāizceļ. Šajā gadījumā pieejot pie objekta, ir redzamas tikai flīzes," sašutumu neslēpa Ozols.

"Delfi" izpētīja, ka Vērmanes dārza strūklaka nav vienīgā, kuri ir plānoti remonta darbi. RD Mājokļu un vides departamenta līgums ar SIA "Posiitum" paredz, ka tiks pārveidotas arī divas strūklakas Esplanādē. Šis pakalpojums RD izmaksās teju 59 000 eiro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli).

Līgums abās Esplanādes strūklakās paredz ieklāt līdzīgas mozaīkas flīzes, kādas tās patlaban ir Vērmanes dārza strūklakā.

Šenbergs "Delfi" atzina, ka darbus plānots uzsākt 2020. gada 10. janvārī, jo Esplanādē patlaban notiek ziemas tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!