Tuvojoties rudenim, arvien biežāk vērojami lieli strazdu bari. Kā stāstīja Ornitoloģijas biedrības projektu vadītājs Edmunds Račinskis, Latvijā iespējams novērot pat aptuveni 1000 putnu lielus barus.
Jau vairākas dienas strazdi redzami arī Rīgas nomalēs, piemēram, Pļavniekos, kur aģentūra LETA novēroja vairākus aptuveni 100 putnu barus. Putniem nebija mājas strazdiem tik raksturīgā dzeltenā knābja un tumšo spalvu. Račinskis skaidroja, ka tie esot šā gada jaunie strazdi, kuriem vēl ir tumšs knābis un arī spalvu rota citāda nekā pieaugušajiem putniem.

Ornitologs norādīja, ka pašlaik atšķirībā no vasaras perioda mājas strazdi kļuvuši par veģetāriešiem un pārtiek galvenokārt no augu barības. Ligzdošanas laikā tie pārtiek no kukaiņiem un to kāpuriem, arī mazuļus baro ar tiem.

Račinskis atzina, ka nav iemesla cilvēku aizspriedumiem, kuri it kā, sargājot savus ķiršu un plūmju dārzus, neuzstāda strazdu būrus, baidoties, ka strazdi apēdīs ogas. Viņi aizceļo no ligzdošanas vietas ļoti drīz pēc tam, kad mazuļi sāk lidot. Bet tie, kuri noposta augļu dārzus jau atlidojuši no citurienes.

Pašlaik Latvijā vēl varētu būt vērojami gan Latvijas ziemeļaustrumos, gan vēl vairāk uz ziemeļiem ligzdojošie putni.

Mājas strazdi Latvijā sastopami līdz oktobrim, bet esot novēroti arī šo putnu atsevišķi ziemošanas gadījumi. Mājas strazdi ziemojot Eiropas rietumdaļā un Anglijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!