Foto: LETA
Auditā uzņēmumā SIA "Talsu namsaimnieks" atklāti pārkāpumi, kas liecinot par "paviršību, bezatbildību un nesaimnieciskumu", un novada pašvaldība šo informāciju iesniegusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

"Esmu vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lai pārbaudītu vai uzņēmuma vadības sastāva (līdz 06.10.2016.) rīcībā nav saskatāma Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas pazīmes," paziņojumā medijiem informē Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus pēc 31. janvārī saņemtā Talsu novada pašvaldības auditora ziņojuma par "Talsu namsaimnieku".

Audita ziņojumā tika izvērtētas četras uzņēmuma darbības sfēras: pļaušanas un sētnieku pakalpojumi, materiālu un darbaspēka resursu izlietojums dzīvojamo māju remontos pēc dokumentiem un faktiski, malkas sagatavošanas pakalpojums un uzņēmuma atalgojuma sistēma laikā no 2015. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 30. septembrim.

"Saņemtie auditora ziņojumi ir papildu apstiprinājums 2016. gadā Valsts kontroles (VK) secinātajam revīzijas ziņojumā par SIA "Talsu namsaimnieks" darbību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanā kopumā, kas "nav vērtējama kā efektīva un atbilstoša normatīvo aktu prasībām, jo revīzijā ir konstatētas būtiskas neatbilstības (..)". VK ziņojumā uzsvēra, ka "vairākiem izdevumu aprēķiniem nav pamatojuma, tāpēc nav iespējams pārliecināties par faktisko uz dzīvojamām mājām attiecināto izdevumu pamatotību". Diemžēl situācija nav mainījusies," skaidro Lācarus.

Oktobrī Talsu novada domē deputāti lēma par audita veikšanu kapitāldaļu uzņēmumā pēc Valsts kontroles revīzijas ziņojuma. "Revīzijas ziņojums tika publicēts marta beigās, bet situācija līdz rudenim netika uzlabota. Iegūtā informācija skaidri parāda, ka uzņēmuma darbība nav vērtējama kā saimnieciska," norāda Talsu novada domes priekšsēdētājs.

Lācarus uzskata, ka "SIA "Talsu namsaimnieks" jau ilgus gadus izmanto tādu grāmatvedības sistēmu, ar kuru nevar izpildīt Ministru kabineta prasības un "nevar nodrošināt caurspīdīgus un izsekojamus darbības principus arī klientiem – mūsu novada iedzīvotājiem".

Ziņojumā norādīts uz vairākām nepilnībām uzņēmuma darbībā, uz ko Lācarus norāda, ka, "lai arī kādam tās var šķist tikai nesakārtotas dokumentācijas lietas, tomēr atklātais patiesībā parāda paviršību, bezatbildību un nesaimnieciskumu".

Šobrīd ir apstiprināta jauna uzņēmuma valde, samazināts valdes locekļu skaits, bet palielināta to atbildība. Talsu novada domes priekšsēdētājs sola uzmanīgi sekot līdzi jaunās valdes darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!