Foto: Shutterstock

Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija vērtē iespējas mazturīgām mājsaimniecībām kompensēt enerģijas cenu kāpumu, otrdien pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šodien tika ziņots, ka AS "Conexus Baltic Grid" pārstāvjus bažīgus dara dabasgāzes tirgotāju rīcība, izņemot gāzi no Inčukalna pazemes krātuves (PGK), jo pastāv iespēja, ka tā tiks iztukšota jau līdz nākamā gada janvārim. Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (JKP) atzina, ka gāzes cena un tās piegāde var būt iespējamais manipulāciju objekts, taču pašlaik nav informācijas par pārkāptiem piegāžu līgumiem vai nesaskaņotiem gāzesvadu remontiem.

Ministru kabinets otrdien aiz slēgtām durvīm uzklausīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto ziņojumu par elektroenerģijas un dabasgāzes cenu pieauguma iemesliem un turpmākajām prognozētajām tendencēm.

Pēc premjera teiktā, enerģētikas sektorā ir vērojams straujš cenu kāpums, tāpēc valdība otrdien uzdeva Labklājības ministrijai un Ekonomikas ministrijai izstrādāt priekšlikumu mazāk turīgo mājsaimniecību atbalstam papildus tam, kāds tiek sniegts jau tagad.

Vērtējot situāciju enerģētikā, Kariņš pauda, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Inčukalna PGK situācija ir līdzīga tai, kāda tā bijusi citus iepriekšējos gadus, un patlaban krātuves krājumos nav novirzes no normas.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka valstī par enerģētikas sektoru atbild Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un Ekonomikas ministrija, kuras seko līdzi situācijai un nav izteikušas nekādas indikācijas par jebkādām iespējamām problēmām.

Ministru prezidents arī norādīja, ka patlaban enerģijas cenu kāpums vērojams visā pasaulē. "Tas nav vietējs fenomens, bet globāls. Patlaban nav nekādu pazīmju, ka būtu enerģētiskā krīze," uzsvēra Kariņš.

Kariņš arī atzina, ka ekonomiskās prognozes liecina par enerģētikas cenu samazinājumu. "Redzēsim, kā situācija attīstīsies, bet īstermiņā jāskatās, vai nav jāpalīdz mazturīgākām mājsaimniecībām, bet ilgtermiņā ir jāpaplašina mūsu pašu enerģijas ražošanas jaudas, kas nebūtu atkarīgas no importētās gāzes," pauda premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!