Jēkabpils rajona ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti sadarbībā ar rajona civilās aizsardzības nodaļu sākuši pirmos ledus biezuma mērījumus Daugavā.
Kontrolmērījumi izdarīti upes posmā no Dignājas līdz Pļaviņām. Ledus biezums nevienā vietā nepārsniedz 30, bet upes lielākajā daļā svārstās no 22 līdz 27 centimetriem. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šoziem Daugavā veidojas labvēlīgāka situācija. Upe aizsalusi bez vižņu sanesumiem un ledus sastrēgumiem.

Pērn februārī civilās aizsardzības nodaļas speciālisti sāka kūdras kaisīšanu uz Daugavas ledus. Tam vajadzēja veicināt ledus kušanu un mazināt plūdu draudus. Šoziem, vismaz pagaidām, nekādi priekšpasākumi nav vajadzīgi. Taču ne glābšanas dienesta, ne civilās aizsardzības speciālisti nespēj prognozēt tālāko situācijas attīstību. Pašreiz ūdens līmenis upē pie Jēkabpils ir 2,24 metri, pirms gada šajā laikā tas turējās četru metru robežās.

"Lai gan Daugavu lielākajā daļā klāj ledus, atsevišķās vietās, piemēram, pie Jēkabpils un augšpus pilsētas, Ābeļu pagasta teritorijā dažos posmos upe nav aizsalusi. Arī aizsalušajā tās daļā ledus situācija strauji mainās siltā laika un lietus dēļ. Būs vai nebūs plūdi, šobrīd vēl ir pāragri prognozēt, jo priekšā vēl ir puteņu mēnesis," situāciju komentēja Jēkabpils ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Miervaldis Tomiņš.

Tomēr ledus mērījumi un Daugavas apsekošana turpmāks notiks regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!