Foto: LETA

Satversmes tiesa 27.novembrī pēc firmas SIA "Windau" pieteikuma ierosinājusi lietu par fiksēto dabasgāzes tarifu obligātajā elektroenerģijas iepirkumā atbilstību Satversmei.

Kā portālu "Delfi" informēja Satversmes tiesas preses pārstāve Līna Kovalevska, SIA "Windau" apstrīdējis normu, ar kuru mainīta līdz šim pastāvējušā formula elektroenerģijas cenas, kas tiek maksāta koģenerācijas elektrostacijām saistībā ar obligātajā iepirkumā saražoto elektroenerģiju, aprēķināšanai. Iepriekš elektroenerģijas obligātā iepirkuma cena mainījās tieši proporcionāli dabasgāzes cenai. Savukārt apstrīdētā norma radot situāciju, ka dabasgāzes izmaksu palielinājumu pieteikuma iesniedzēja būšot spiesta segt no saviem līdzekļiem.

Iesniedzēja norādījusi, ka šāda situācija neatbilstot tiesiskās paļāvības principam un aizskarot pieteikuma iesniedzējas tiesības uz īpašumu.

SIA "Windau" apstrīdētā norma nosaka: "Šo noteikumu 53.1., 53.2. un 54.2.apakšpunktā un 7.pielikuma 4.piezīmē norādītais regulatora apstiprinātais dabasgāzes tirdzniecības gala tarifs bez pievienotās vērtības nodokļa atbilstoši dabasgāzes faktiskajai siltumspējai (eiro/tūkst. n.m3) nepārsniedz summu, kas aprēķināta, ja dabasgāzes tirdzniecības cena ir 277,46 eiro/tūkst. n.m3."

Norma ir spēkā no 1.maija.

Savukārt Satversmes 1.pants, uz kuru atsaucas iesniedzēja, paredz, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika". Tāpat iesniedzēja atsaucas uz Satversmes 105.pantu: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību."

Savukārt Elektroenerģijas tirgus likuma 28.panta 2.daļā teikts, ka "kritērijus, pēc kādiem koģenerācijas stacijas tiek kvalificētas šā panta pirmajā daļā noteikto tiesību iegūšanai, obligātā iepirkuma un tā uzraudzības kārtību, elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību atkarībā no koģenerācijas stacijas elektriskās jaudas un izmantojamā kurināmā, obligātā iepirkuma izmaksu segšanas kārtību un kārtību, kādā var atteikties no tiesībām pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, nosaka Ministru kabinets".

27. novembrī Satversmes tiesas 2.kolēģija ierosināja lietu "Par Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumu Nr.221 "Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā" 54.1 punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. un 105.pantam un Elektroenerģijas tirgus likuma 28.panta 2.daļai".

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz 2015.gada 27.janvārim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2015.gada 27.aprīlis. Par lietas izskatīšanas procesu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!