Foto: F64
Saeimas deputāti pirmdien, tiekoties ar Lietuvas parlamentāriešiem, pārrunāja iespējas Latvijai un Lietuvai īstenot kopīgus kultūras un infrastruktūras projektus, tostarp iekļaut latvijas kabeļtelevīziju programmās lietuviešu raidījumus, informē Saeimas Preses dienests.

"Lietuvas programmu iekļaušana Latvijas kabeļtelevīziju kanālos un otrādi būtu nozīmīgs solis mūsu valstu kopīgas informācijas un kultūras telpas izveidē, valodas un kultūras saglabāšanā un to popularizēšanā," uzsvēra Lietuvas Seima deputātu sadarbības grupas priekšsēdētājs Sauļus Pečeļūns, paužot pārliecību, ka aptuveni 30 000 Latvijā dzīvojošie lietuvieši būtu gandarīti par iespēju vietējos kanālos skatīties Lietuvas raidījumus.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene pauda atbalstu šai Lietuvas puses iniciatīvai, kas stiprinātu abu valstu valodas un kultūras. Viņa vienlaikus uzsvēra, ka par ideju jādiskutē arī komisijas sēdē, piesaistot atbildīgo iestāžu pārstāvjus un uzdodot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei izpētīt iespējamos risinājumus idejas īstenošanai. Turklāt ir padziļināti jāizpēta auditorijas vajadzības.

"Jautājums par kultūras un valodas saglabāšanu ir būtisks abām valstīm, tādēļ risinājumi jāmeklē kopīgi - smeļoties pieredzē, pārņemot praksi un iedzīvinot jaunas idejas," akcentēja deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu priekšsēdētājs Ingmārs Čaklais. Viņš uzsvēra, ka kopīgi projekti pavērtu jaunas iespējas arī abu valstu ekonomiskajās attiecībās.

Tiekoties ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Ojāru Kalniņu, Lietuvas parlamentārieši pārrunāja iespējas atjaunot pierobežu ceļus, ierīkot vilcienu satiksmi starp abām valstīm, spert soļus kopīgo kultūrvēsturisko objektu saglabāšanai un popularizēšanai, kā arī ratificēt Latvijas un Lietuvas jūras robežlīgumu.

Tāpat pārrunātas arī iespējas attīstīt sadarbību starp abu valstu izglītības iestādēm un kopīgi rīkot liela mēroga sporta pasākumus, piemēram, Pasaules čempionātu basketbolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!