Foto: DELFI

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 30. novembrī, vienojās veidot darba grupu, kas izvērtētu nepieciešamību radīt paliatīvās aprūpes likumu vai tomēr šo jomu sakārtot ar izmaiņām jau spēkā esošos Ministru kabineta noteikumos.

Trešdien Saeimas komisija ar ļoti plašu ekspertu loku teju divas stundas diskutēja par paliatīvās aprūpes sistēmas pilnveidi un normatīvo regulējumu. Tostarp tika skarts vairāku medicīnas nozares ekspertu priekšlikums par Paliatīvās aprūpes likuma izstrādi.

Medicīnas jomas ekspertu vēstulē atbildīgajiem politiķiem teikts, ka jau 2021. gadā, kad Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības speciālisti ar valsts un pašvaldību iestāžu pilnvarotiem pārstāvjiem atkārtoti pārrunāja bērnu paliatīvās aprūpes pilnveides iespējas un turpmāko attīstību Latvijā, vairākkārt izskanēja priekšlikums izstrādāt Paliatīvās aprūpes likumu.

"Paliatīvās aprūpes likuma izstrāde, mūsuprāt, būtu viens no stūrakmeņiem paliatīvās aprūpes sistēmas sakārtošanai mūsu valstī, ņemot vērā, ka tā šobrīd noteikta par vienu no veselības aprūpes jomas prioritātēm. Likums par paliatīvo aprūpi nodrošinātu tiesisko pamatu un stabilu finansējumu šāda rakstura pakalpojumu organizatoriskai un saturiskai sakārtošanai, kā arī veidotu vienotu izpratni par paliatīvo aprūpi gan veselības aprūpes, gan labklājības speciālistu, gan politikas plānotāju vidū un sabiedrībā kopumā," pauž veselības nozares pārstāvji.

Tāpat viņi piebilst, ka, paredzot strauju paliatīvās aprūpes pakalpojuma pieprasījuma pieaugumu tuvākajā desmitgadē, paliatīvā aprūpē nepieciešami arī ilgtermiņa plānošanas un stratēģiski dokumenti, piemēram, Latvijas paliatīvās aprūpes attīstības un investīciju stratēģija.

"Tai nākotnē būtu jākļūst par integrālu Veselības ministrijas ilgtermiņa darbības un investīciju stratēģijas daļu, lai tādējādi garantētu savlaicīgu paliatīvās aprūpes resursu plānošanu un infrastruktūras attīstību tās kvalitatīvai nodrošināšanai Latvijas iedzīvotājiem," pausts aicinājumā politiķiem.

Komisijas sēdē Veselības un Labklājības ministriju pārstāvji norādīja, ka šīs jomas sakārtošanai nav nepieciešams atsevišķs likums, bet tas ir risināms, veidot grozījumus jau spēkā esošos Ministru kabineta noteikumos.

Uzklausījusi diskusijas dalībnieku argumentus, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Inga Bērziņa (JV) rosināja izveidot darba grupu, kas izvērtēs nepieciešamību veidot jaunu likumu vai tomēr pietiktu ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos.

Minēto darba grupu vadīs deputāte Līga Kozlovska (ZZS) un paredzams, ka priekšlikumi varētu tapt līdz nākamā gada janvāra beigām.

Jau vēstīja, ka šā gada 31. decembrī beidzas valsts finansētā hospisa aprūpes pilotprojekta īstenošanas termiņš, portālu "Delfi" informēja nodibinājumā "Hospiss LV". Labklājības ministrijā norādīja, ka finanšu līdzekļi ir paredzēti nākamā gada budžeta plānošanā, tomēr par to būs jālemj nākamajai valdībai.

Savukārt nodibinājums jau triju dienu laikā savācis nepieciešamos 10 000 parakstu, lai par valsts apmaksāta hospisa aprūpes pakalpojuma ieviešanu Latvijā būtu jārunā arī Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!