Foto: F64

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) izvērtēs Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas rīcību, atsakot vietu vidusskolā neredzīgam jaunietim, trešdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Skolas direktors LTV skaidrojis, ka zēns nav uzņemts, jo esot izkritis iestājeksāmenā matemātikā. Tomēr jaunieša mamma Aivija Bārda ir pārliecināta, ka nepieciešamo punktu skaitu nav izdevies savākt vienīgi tādēļ, ka iestājeksāmens nav bijis pielāgots skolēniem ar redzes invaliditāti.

Bārda arī stāstīja, ka jaunietis gadu mācījies ASV Minesotas neredzīgo akadēmijā, piebilstot, ka Georgam ir iespēja turpināt mācības ASV. Tomēr puisis atgriezies Latvijā un vēlas iet vidusskolā.

Izvēle kritusi uz Rīgas Valsts 3.ģimnāziju, jo tā ir ērtāk sasniedzama no Centrālās dzelzceļa stacijas, un Georgs, kurš ikdienā pieradis viens pats pārvietoties ar vilcienu, skolā varētu nokļūt bez citu palīdzības. Lai nezaudētu pavadīto gadu ASV, jaunietis nolēmis kārtot eksāmenu uzreiz uz 11.klasi.

Jaunieša mamma norādīja, ka eksāmens neesot noticis tā, kā viņam bija jānotiek. Proti, tam bija jābūt sagatavotam Braila rakstā. Sākumā skolas direktors Andris Priekulis esot piekritis nodrošināt iespēju jaunietim eksāmenu nokārtot, taču vēlāk saņemta ziņa, ka eksāmens nebūs, jo klases jau esot nokomplektētas.

Priekulis uz norādi, ka saskaņā ar jaunieša mammas teikto eksāmenu pieņēmusī skolotāja līdz pat eksāmena rītam neesot zinājusi, ka pārbaudījumu kārtos arī neredzīgs puisis, raidījumam teica, ka tam, vai skolotāja to zināja, neesot nekādas nozīmes. Pārbaudījuma kārtošanas veids nemainoties, bērnam esot jābūt līdzi asistentam.

IKVD ir informēts par šo gadījumu un sola to izvērtēt. Tajā norādīja, ka gadījumā, ja puisis būtu izturējis iestājeksāmenu, viņu neuzņemt nedrīkstētu. Eksāmenam bijis jābūt pielāgotam neredzīgiem jauniešiem.

"Valsts ir nostādījusi šo jautājumu tādā griezumā, ka mums ir mērķis integrēt šādus bērnus vispārējās izglītības iestādēs, un attiecīgi pielāgojas arī regulējums. Gribētos ticēt, ka skolas tiek pielāgotas," vērtēja IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīverts.

Patlaban Georga mamma meklē citus variantus tepat Latvijā, tomēr jau nākamgad jaunietis atgriezīsies Amerikā, vēstīja "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!