Foto: LETA

Pēdējā laikā Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) attiecībās ar Labklājības ministriju (LM) ir iestājies īsts ledus laikmets, tā LPF 20 gadu jubilejai veltītajā svinību pasākumā trešdien atzina organizācijas vadītāja Aina Verze.

Viņa klāstīja, ka vienā no pēdējām sarunām ar LM amatpersonām viņai pat "sametusies zosāda". Viņa gan pauda cerību, ka drīz šis ledus laikmets beigsies un iestāsies siltuma periods.

Verze norādīja, ka LPF vislabākā sadarbība izveidojusies ar Veselības ministriju, it īpaši ar ministri Ingrīdu Circeni (V). "Viņa uz saviem trauslajiem pleciem ir paņēmusi smagu nastu," sacīja Verze, norādot, ka veselības aprūpē ir pat vairāk problēmu nekā sociālā nodrošinājuma jomā, tomēr par spīti tam ministre spēj saglabāt cilvēcību.

LPF vadītāja arī sacīja, ka organizācija aicinājusi Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) uz sarunu, un izteica cerību, ka līdz decembra sākumam LPF tiksies ar premjeru "praktiskā sarunā".

Verze norādīja, ka LPF darbības taktika pēdējo gadu laikā ir mainījusies un organizācija vairs nerīko skaļus protestus, bet domstarpības ar varas pārstāvjiem cenšas risināt konstruktīvās sarunās.

Verze uzrunā pateicās visām pašvaldībām, bez kuru atbalsta federācijai būtu grūti darboties. Viņa īpaši uzteica Rīgas pašvaldību, kas atbalstījusi federāciju un grasās drīzumā piešķirt līdzfinansējumu trīs LPF projektiem.

Vienlaikus RD valdošās koalīcijas partijā "Gods kalpot Rīgai" iestājusies Verze norādīja, ka te "nav runa par kādām politiskām interesēm, jo visām organizācijām ir iespējas saskaņā ar noteikto kvotu pieteikties pašvaldības līdzfinansējumam".

LPF svinībās pulcējušies aptuveni 100 pensionāri, uz pasākumu ieradušās arī augstas valsts amatpersonas - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Ābotliņa (V), Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju Aija Barča (ZZS), labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Svinības sākās ar dziesmu "Nevis slinkojot un pūstot".

Jau ziņots, ka  dusmas izraisīja Viņķeles intervija žurnālam "Playboy", kurā labklājības ministre sacīja, ka pensionāriem, kas darba stāžu uzkrāja padomju laikos, esot jāapzinās, ka tā laika Latvija un šodienas Latvija esot divas dažādas valstis un viņu devumu citai valstij nevar adekvāti novērtēt pašlaik. Latvijā lielākā daļa pensionāru saņem mazas pensijas, kas ir zem oficiāli noteiktā iztikas minimuma valstī. LPF par šiem izteikumiem bija sašutusi un tāpēc pieprasīja ministres demisiju.

Ministre atzina, ka šo prasību izraisīja aizvainojums par viņas izteikumu, taču viņa uzsvēra, ka vēlējās skaidrot nodokļu maksāšanas saistību ar valsts iespējām palielināt pensijas, un uzskata par savu pienākumu stāstīt patiesību, lai cik nepatīkama tā arī nebūtu.

Pensionāru federācija ministres skaidrojumus neuzskatīja par pietiekamu atvainošanos, un demisijas prasību uzturēja. Premjers gan atzina, ka ministres demisiju neprasīs, un aicināja abas puses uz dialogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!