Foto: LETA

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) iestājas par vakcināciju kā pašlaik drošāko un efektīvāko Covid-19 pandēmijas ierobežošanas līdzekli, bet ir kategoriski pret vakcinācijas loterijas rīkošanu, portālu "Delfi" informēja LĀB pārstāve Evija Ansonska.

LĀB uzskata, ka fiskālu stimulu izmantošana sabiedrības veselības veicināšanā ir pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos. "Biedrība aicina pārtraukt nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu neefektīvām reklāmas kampaņām un naudu novirzīt Latvijas veselības aprūpes stiprināšanai," uzsvēr Ansonska.

LĀB valde akcentēja, ka vakcinācijas loterija un viena saukļa reklāmas kampaņas nav labākais veids, kā izglītot un uzrunāt sabiedrību, lai veicinātu vakcināciju pret Covid-19. Tāpat biedrība uzskata, ka "šādas akcijas devalvē cilvēka dzīvības vērtību, jo veselība un vakcinācija nav laimes spēle".

Tāpat, kā norādīja Ansonska, biedrībai nav saprotamas plānotās vakcinācijas loterijas izmaksu lietderība un finansiālais pamatojums, jo gandrīz pusi no kopējā budžeta (520 tūkstošus eiro) ir plānots atvēlēt reklāmai, nevis laimestiem. "Loterijai atvēlēto naudu būtu lietderīgāk izmantot Covid-19 pacientu ārstēšanai un veselības aprūpes sistēmas kapacitātes stiprināšanai," uzsvēra biedrībā.

LĀB aicina valdību, atbildīgās ministrijas un Saeimu sabiedrības informēšanai un izglītošanai algot veselības nozares profesionāļus, kā arī vairāk sadarboties ar pašvaldībām un uzņēmējiem, kas spēj daudz tiešāk un efektīvāk uzrunāt konkrētas cilvēku grupas.

Vienlaikus LĀB atzīst, ka Latvija nav unikāla un šādas loterijas tiek rīkotas arī citviet pasaulē. Diemžēl vairumā gadījumu šī pieeja sevi nav attaisnojusi, jo nav vērsta uz konkrētu mērķauditoriju vajadzību uzrunāšanu, norāda LĀB.

Biedrība rosina vakcinācijas aptveres palielināšanai un atsevišķu sabiedrības grupu mēķtiecīgam atbalstam pārdomāt, piemēram, bezmaksas transporta biļešu vai pusdienu/ pārtikas produktu talonu piešķiršanas stratēģiju.

LĀB atkārtoti aicina Latvijas iedzīvotājus veikt vakcināciju, bet neskaidros jautājumu par vakcinācijas procesu pārrunāt ar saviem ģimenes ārstiem vai citiem ārstiem speciālistiem.

Jau ziņots, ka valdība piektdien, 30. jūlijā, ārkārtas sēdē atbalstīja Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas loterijas likumprojektu, par ko vēl būs jālemj Saeimai.

Kā sēdē skaidroja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), likumprojekts ir izstrādāts, lai vakcinācijas kampaņas ietvaros ieviestu īstermiņa vakcinācijas loteriju personām, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti. Viņš sacīja, ka visi, kas uz izlozes laiku ir saņēmuši vismaz vienu poti un dati par šo faktu ir ievadīti sistēmā, izlozē piedalīsies automātiski.

Loteriju varēs vērot sabiedriskajos medijos - televīzijas un radio ēterā, kā arī interneta platformā. Kopējais balvu fonds būs 720 000 eiro, norādīja ministrijā.

Iebildumus pret plānoto loteriju iepriekš pauduši gan opozīcijas, gan atsevišķi koalīcijas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!