Foto: LETA

Partija "Vienotība" sagatavojusi savu piedāvājumu par to, kādiem jābūt nākamās valdības uzdevumiem 10 dažādās jomās. Ceturtdien darba uzdevumu saraksts prezentēts Valsts prezidentam Raimondam Vējonim.

Tostarp plānots samazināt ienākumu nevienlīdzību Latvijā, sasniedzot Eiropas Savienības vidējo līmeni. To panākt plānots, turpinot minimālās algas palielināšanu līdz 450 eiro mēnesī 2018. gadā, kā arī ieviešot progresivitātes principu kapitāla, ienākuma un patēriņa nodokļos un samazinot darbaspēka nodokļa slogu strādājošiem ar zemiem ienākumiem.

Vidējā alga Latvijā 2018. gadā būtu sasniegusi 1000 eiro, paredz "Vienotība".

Paredzēts arī izstrādāt un ieviest ilgtspējīgu demogrāfijas atbalsta programmu - ieviešot diferencētu nodokļu atvieglojumu un atlaižu sistēmu, lielāku atbalstu paredzot par otro un nākamajiem bērniem. Partija piedāvā arī atbalsta programmas ģimenēm, kamēr bērni izglītojas, un mājokļu atbalsta programmas pilnveidošanu, lai to varētu izmantot iespējami plašāks skaits ģimeņu ar bērniem.

Veselības aprūpē tiek piedāvāts ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, tam novirzot līdz 3% no sociālās apdrošināšanas obligātajam iemaksām, pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu tarifus un samaksas nosacījumus, kā arī pārskatīt veselības aprūpes pakalpojumu un to sniedzēju plānošanu un izvietojumu.

Izglītībā iecerēts uzlabot Latvijā pieejamo zināšanu kvalitāti un konkurētspēju, sasaistot izglītības sistēmu ar tautsaimniecību, ekonomiskajiem un sabiedriskajiem procesiem u.c., un īstenojot skolotāju algu reformu.

Kā nemainīgu prioritāti "Vienotība" piedāvā saglabāt valsts drošību, turpinot finansējuma palielinājumu aizsardzībai līdz vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta. Paredzēts gan izbūvēt Latvijas austrumu robežu atbilstoši stingrākajiem Eiropas Savienības standartiem, gan investēt policistu, robežsargu un ugunsdzēsēju profesionalitātes uzlabošanā, tostarp dienestu tehniskajā nodrošinājumā. Tāpat jāattīsta valsts pretterorisma spējas.

Uzņēmējdarbībā plāns paredz nodrošināt efektīvus finanšu instrumentus uzņēmējiem, lai sekmētu augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu, Eiropas Savienības fondu investīciju paātrināšanu premjera vadībā, kā arī uzņēmējdarbības stimulēšanu reģionos.

"Vienotība" piedāvā ieviest izlīdzinātas nodokļu likmes visa veida ienākumiem, kā arī ieviest uzņēmuma ienākuma nodokļa 0% likmi reinvestētajai peļņai un ieviest uzņēmējdarbības uzsācēju atbalsta nodokļu režīmu.

Tāpat nākamajai valdībai būtu jāīsteno tiesu un maksātnespējas procesa uzraudzības reforma, tostarp veidojot lielākas un spēcīgākas tiesas, lai nodrošinātu tiesnešu noslodzes izlīdzināšanu, tiesnešu specializēšanos un nejaušu lietu sadali tiesā.

Tiek piedāvāts vienkāršot kriminālprocesu maznozīmīgu pārkāpumu izdarīšanas gadījumos, plašāk izmantot rakstveida procesu, atrisināt dalītā īpašuma problēmu u.c.

Nepieciešami uzlabojumi arī valsts autoceļu tīklā, nodrošinot finansējumu valsts autoceļu būvei un rekonstrukcijai viena miljarda eiro apmērā, kā arī uzlabojot valsts reģionālo un vietējo autoceļu stāvokli.

Atsevišķus uzdevumus "Vienotība" iecerējusi Latvijas novadu stiprināšanai, tostarp ap 21 nacionālas un deviņiem reģionālas nozīmes attīstības centriem būtu jāveido "konkurētspējīgas un izaugsmei gatavas pašvaldības".

Tiek piedāvāts optimizēt neefektīvas vēsturiski izveidojošās struktūras (reģioni, diskusijas par otro pašvaldību līmeni) un izveidot Latvijas ilgtermiņa attīstības interesēm atbilstošu skolu, veselības pakalpojumu un autoceļu tīklu, kā arī atbilstošu infrastruktūru.

Jau vēstīts, ka Vējonis ceturtdien sāka konsultācijas ar Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvjiem par jaunās valdības izveidi.

Ceturtdien prezidentam paredzētas tikšanās ar trīs lielāko parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvjiem - sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa", "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem.

"Vienotība" iepriekš norādījusi, ka vispirms jāvienojas par nākamās valdības veicamajiem darbiem, un tikai pēc tam - par Ministru prezidenta amata kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!