Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūra (VOVAA) izsludinājusi steidzamu izsoli, lai 2000.gadā iegādātos 35 līdz 40 jaunas apvidus automašīnas ģimenes ārstu prakšu vajadzībām.
Automašīnu iegādei paredzēts iztērēt aptuveni pusi no šogad kopumā primārās aprūpes ārstu prakšu attīstībai paredzētajiem līdzekļiem - 90 000 līdz 100 000 latu. Kopumā šogad primārās aprūpes ārstu prakšu attīstībā paredzēts ieguldīt 200 000 latu, BNS otrdien informēja VOVAA juridiskā departamenta speciālists Rihards Zolotovs.

Tomēr BNS veiktie aprēķini rāda, ka šādā gadījumā viena apvidus auto cena svārstītos ap 2500 latiem. Autoeksperti norāda, ka par šo cenu var iegādāties, augstākais, "Ņivu". Tomēr firmā "Latlada", kas Latvijā izplata "Ņivas", BNS noskaidroja, ka pat tas nav iespējams.

"Neviena firma pasaulē, arī Ņiva, nepārdos mašīnas par tādu cenu," sacīja firmas pārstāvis. Viņš norādīja, ka automašīnas cena pat ar lielām atlaidēm būtu vismaz 3000 latu.

"Skandi auto", kas izplata firmas "Mitsubishi" automašīnas BNS skaidroja, ka lētākais džips, ko viņi piedāvā, ir "Pajero" par 15 700 latiem ar dīzeļdegvielas dzinēju un gaisa kondicionieri. Par 22 200 latiem "Skandi auto" piedāvā arī "Pajero" džipu, bet tas ir ar benzīna dzinēju.

"Domenikss", kas tirgo "Mercedes", BNS noskaidroja, ka džipi par bāzes cenām ar nodokļiem iegādājami par 22 līdz 36 tūkstošiem latu. Atlaide tik lielam pirkumam noteikti būtu lielāka par 15 procentiem. Savukārt firmā "Autostatuss", kas tirgo "Suzuki", BNS uzzināja, ka džipu cenas svārstās no 16 - 19 tūkstošiem dolāu.

Vienīgā auto tirzdniecības firma, kas piedāvā apvidus automašīnas par cenu, kas ir zemāka par 3000 latiem, ir uzņēmums "Politehnika".

Uzņēmuma darbinieks Rimants Alonders BNS nevarēja pateikt, vai automašīnas cena varētu būt arī 2500 latu, tomēr, pie minimāla automašīnas aprīkojuma, ja tai būtu brezenta, nevis metāla jumts, cena noteikti būšot zem 3000 latiem, it sevišķi, ja pircējs iegādājas 40 automašīnas uzreiz.

Apvidus automašīnai "UAZ 31512", kas varētu maksāt vislētāk, ir 2,45 litru dzinējs un četru riteņu piedziņa.

Šogad pirmo reizi VOVAA automašīnas paredzēts iegādāties centralizēti, turklāt jaunas.

Zolotovs uzskata, ka izsoles steidzamība netraucēs konkursa komisijai izvēlēties labāko piedāvājumu.

Viņš arī norādīja, ka autotirgotājiem ir izdevīgi vienā reizē pārdot 40 automašīnas. Zolotovs pauda pārliecību, ka iecerēto apvidus automašīnu skaitu izdosies iegādāties par 90 līdz 100 tūkstošiem latu.

"Kad pērk vienu mašīnu, ir viena cena, kad pērk desmit - cita, bet kad pērk 40 mašīnas - arī cita cena," skaidroja Zolotovs. Viņš arī norādīja, ka aģentūrai ir vienalga, vai automašīnas ražotas Krievijā, vai ārvalstīs.

Arī pagājušajā gadā ģimenes ārstu praksēm par valsts līdzekļiem iegādājās automašīnas, taču toreiz katra prakse saņēma 2000 latus un automašīnu iegādājās pati. Pērn ārstu prakses iegādājušās 32 automašīnas, lielākoties lietotas.

Izsole izsludināta kā steidzama, jo jau aprīļa vidū paredzēts izsludināt konkursu ģimenes ārstu praksēm par valsts dotāciju saņemšanu prakses attīstībai, taču līdz tam laikam jau jābūt zināmam, kādas automašīnas, kas ir valsts dotāciju sastāvdaļa, VOVAA piedāvās.

Paredzēts iegādāties tieši apvidus automašīnas, jo tās izmantos galvenokārt lauku apvidos.

Šobrīd nav zināms, cik ārstu prakses šogad saņems valsts budžeta līdzekļus, tomēr Zolotovs prognozēja, ka vienas prakses attīstībai varētu piešķirt 2000 līdz 5000 latu.

Lai valsts dotācijas ietvaros saņemtu apvidus automašīnu, ārsta praksei būs jāpamato tā nepieciešamība, piemēram, cik liela lauku teritorija jāapkalpo.

Šobrīd Latvijā izveidotas un darbojas 192 ģimenes ārstu prakses, 55 pediatru prakses un 48 internistu prakses. Pirmās ārstu prakses izveidotas 1998.gadā.

Jau ziņots, ka valsts dotācijas primārās aprūpes ārstu prakšu izveidošanai un attīstībai paredz primārās veselības aprūpes programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!