Foto: F64

Blakusslimības un novārtā atstāta veselības aprūpes sistēma – tādus iemeslus, raksturojot iespējamos augstās mirstības iemeslus Latvijā, ceturtdien medijiem minēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Augstos mirstības rādītājus Latvijā ministrs skaidroja ar vairākiem apstākļiem. Viņš norādīja, ka viens no mirstības iemesliem ir tāds, ka cilvēki, kuri smagā stāvoklī nonāk slimnīcās jau ir slimi ar kādām citām blakusslimībām, ne tikai Covid-19, tāpēc tas pasliktina Covid-19 saslimšanas gaitu.

Pavļuts atzīmēja, ka "veselības aprūpe diemžēl ir joma, kas Latvijā ilgstoši ir bijusi atstāta novārtā", jo tai arī ir mazāks finansējums nekā citās Eiropas valstīs.

Kā vēl vienu faktoru Pavļuts minēja to, ka Latvijā pēdējos mēnešos zināmu īpatsvaru no smagi saslimušajiem veido cilvēku, kuri ar Covid-19 ir saslimuši sociālās aprūpes centros, kuri ir ar citām blakus saslimšanām un "slimo grūti un zināma daļa diemžēl neiztur".

Tāpat Pavļuts minēja, ka dažādām Eiropas valstīm ir atšķirīgas pieejas, kā tiek uzskaitītas ar Covid-19 saistītās nāves.

Jau ziņots, ka Latvijā Covid-19 nāves gadījumu skaits 14 dienās uz 1 000 000 iedzīvotāju patlaban ir par 32% augstāks nekā vidēji Eiropā, norādīts izskatīšanai valdībai sagatavotajā Veselības ministrijas noteikumu grozījumu anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!