Foto: Shutterstock
Valdība otrdien spriedīs par veselības aprūpes finansēšanas modeli, liecina Ministru kabineta (MK) publicētā dienaskārtība.

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas variantus, kas izklāstīti informatīvajā ziņojumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu", kuru valdība uzklausīs otrdien.

VM aicinās MK atbalstīt to veselības finansēšanas modeli, kas paredz, ka pilna veselības pakalpojuma groza nodrošināšanu visiem valsts iedzīvotājiem no iekasētajiem valsts budžeta līdzekļiem. Modelis gan prasa papildu finansējuma piešķiršanu veselībai. Proti, papildus plānotajam budžetam 2018. gadā ir nepieciešami vēl vairāk nekā 219 miljoni eiro, savukārt 2019. gadā teju 407 miljoni eiro.

"Finansēšanas modelis balstās uz esošā vienlīdzības principa saglabāšanu visiem valsts iedzīvotājiem. Neatkarīgi no to ienākuma līmeņa, veselības stāvokļa vai vecuma, tiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas saņemt veselības aprūpes pakalpojumus," skaidro VM, piebilstot, ka šāds modelis samazinās mirstību.

Otrais konceptuālajā ziņojumā minētais modelis balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām, kas varētu būt 25-70 eiro apmērā mēnesī.

Šajā modelī valsts nosaka finansējuma apmēru, kas gada laikā jāiemaksā pašam iedzīvotājam. Atsevišķām sociālā nodrošinājuma grupām tiek nodrošināta iemaksu veikšana noteiktā apmērā, kas samazina slogu uz cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem.

Savukārt trešais konceptuālajā ziņojumā minētais modelis paredz dalītu veselības pakalpojumu grozu. Tas paredz iespēju maksātājiem saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, sasaistot pakalpojuma saņemšanu ar nodokļa maksājumu veikšanu.

Proti, par valsts budžetu tiktu segta neatliekamā medicīniskā palīdzība, bet pārējais tiktu segts, balstoties uz personas iemaksātājiem nodokļiem.

Par iedzīvotājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar veikt iemaksas vai tās neveic, iemaksas tiks veiktas no valsts budžeta.

VM paredz, ka, reformējot kopējo veselības aprūpes sistēmu, uzlabosies vienlīdzība pakalpojumu pieejamībā, tiks saņemti kvalitatīvāki pakalpojumi, kā arī palielināsies iedzīvotāju mūža ilgums.

Plānots, ka VM deviņu mēnešu laikā pēc konceptuālā ziņojuma apstiprināšanas izstrādās un iesniegs MK nepieciešamos normatīvo aktu projektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!