Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Studentu apvienība (LSA) kopā ar Latvijas Jauno ārstu apvienību (LJĀA) nosūtījušas Saeimas atbildīgajām komisijām un Veselības ministrijai (VM) vēstuli ar lūgumu Veselības aprūpes finansēšanas reformā neaizmirst par studentu un rezidentu interesēm, kā arī norādīt precīzu rezidentu atalgojumu normatīvajā regulējumā, portālu "Delfi" informēja LSA pārstāve Evelīna Puzo.

Jau vēstīts, ka Saeima nodevusi izskatīšanai parlamenta komisijās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas nepieciešams, lai veicinātu veselības aprūpes nodrošināšanai nepieciešamā finansējuma piesaisti un ilgtspēju.

Kā informē LSA pārstāve, VM sagatavotajā likumprojektā LSA un LJĀA saskata vairākas nepilnības, kuras lūgts novērst Saeimas atbildīgajām komisijām.

Šobrīd likumprojektā par tiesībām uz veselības aprūpes pakalpojumiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros minēts, ka par apdrošinātām personām, kurām ir tiesības uz veselības aprūpes pakalpojumiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros, ir uzskatāmas arī personas, kuras ir pilna laika studējošie.

LSA kopā ar LJĀA ir norādījusi, ka personas izglītības procesā var veidoties situācija, kurā studējošais uz noteiktu laika posmu zaudē savu studējošā statusu, kad notiek pieteikšanās tālākām studijām, piemēram, maģistrantūrā, kā arī to, ka šī brīža redakcija neaptver visas studējošo grupas. LSA un LJĀA aicina noteikt normas, kas attiecas uz visiem studējošajiem, ne tikai tiem, kuri studē pilna laika studijās.

Iepriekš Veselības ministrija konceptuālajā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu" ir norādījusi, ka medicīnas izglītības nodrošināšanai līdz 2023. gadam nepieciešams novirzīt 3,1 miljonu eiro, nodrošinot papildu 50 studiju vietas rezidentūrā katru gadu. Lai nodrošinātu garantētu plāna īstenošanu, LSA un LJĀA lūgusi Saeimas atbildīgajām komisijām likumprojektā norādīt veselības nozares budžeta pieaugumu medicīnas izglītībai.

Pašlaik rezidentūrai paredzēto finanšu līdzekļu izlietojumu nosaka kā procentuālais sadalījums starp augstskolām un ārstniecības iestādēm, tā arī šo līdzekļu sadale ārstniecības iestādē. Finansējums tiek izlietots ar rezidenta apmācību saistīto izdevumu segšanai, tajā skaitā pedagogu darba samaksai, rezidenta zinātniskajai darbībai rezidentūras ietvaros, rezidenta atlīdzībai un ar rezidenta teorētisko un praktisko apmācību saistīto izdevumu segšanai.

Šobrīd, neskatoties uz to, ka pastāv vienāda rezidentu finansēšanas kārtība, veicot aptaujas, LJĀA konstatējusi, ka rezidentu atalgojums dažādās slimnīcās atšķiras pat par 30%. Ņemot vērā notiekošās reformas veselības aprūpes nozarē un finansējuma apmēra izmaiņas tajā, lai nodrošinātu efektīvu un pārskatāmu rezidentu apmācībai plānoto budžeta līdzekļu izlietojumu augstskolās un ārstniecības iestādēs, LSA kopā ar LJĀA ir lūgusi VM precizēt normatīvo regulējumu, kas nosaka rezidentūras finansēšanas kārtību, īpaši rezidentu atalgojuma noteikšanu.

Kā portālam "Delfi" atzīmē Puzo, LSA kopā ar LJĀA turpinās sekot līdzi likumprojekta tālākai virzībai, izsakot savus priekšlikumus par normām, kas skar studējošos, it īpaši rezidentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!