Foto: stock.xchng
Veselības inspekcijā (VI) jau kopš februāra beigām turpinās izmeklēšana lietā par zāļu ražotāja "KRKA", iespējams, uzpirktajiem ārstiem, un par pārbaudes rezultātiem VI varētu informēt tikai novembra beigās.

"Sakarā ar izveidojušos situāciju mēs pašlaik nesniedzam komentārus," sacīja VI sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vīksna.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pārbaude šajā lietā turpinās un publiskojamas informācijas pagaidām nav, aģentūrai BNS norādīja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs. KNAB informēs par izmeklēšanas rezultātiem.

Jau vēstīts, ka VI februāra beigās sāka pārbaudi par to, ka zāļu ražotājfirma, iespējams, uzpirkusi ārstus. TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā bija nonākuši dokumenti, no kuriem secināms, ka, nosakot pacientiem konkrētus medikamentus, ārsti no zāļu firmas pretī ir saņēmuši dāvanas.

Materiāli par ārstu iespējamo komerciālo uzpirkšanu tika nodoti Veselības ministrijai (VM). Ministrija atzina, ka pirmo reizi redz tik klajus pierādījumus ārstu uzpirkšanai.
"Tas ir ļoti nepatīkami, Veselības inspekcijai ir uzdots sākt izmeklēšanu," tolaik teica veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Raidījums informēja, ka ārstu uzpirkšanu atmaskojošie dokumenti attiecas uz zāļu ražotājfirmu "KRKA", kuras bāzes uzņēmums atrodas Slovēnijā, bet izplatītāju biroji daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Kompānija ir astotā lielākā zāļu firma Latvijā, kuras apgrozījums pērn bijis 4 871 274 lati. Neviens no raidījuma aptaujātajiem ārstiem uzpirkšanu neatzina.

Ārsti par konkrētu zāļu izrakstīšanu, iespējams, pretim saņēmuši dāvanas, sākot ar produktiem lielveikalos un beidzot ar ceļojumiem un makšķerēšanas piederumiem.

Analizējot dokumentus, secināms, ka minēti 13 medikamenti ("Atoris", "Elicea", "Enap", "Ezoleta", "Ypsila", "Kventiax", "Lanzul", "Mirzaten", "Olimestra", "Prenessa", "Tenox", "Zalasta", "Zyllt"), par kuru izrakstīšanu ārsti saņēmuši pretim dažādus labumus. Izņemot vienu ‒ "Lanzul" ‒, visi pārējie 12 medikamenti ir valsts kompensējamo sarakstā. To popularizēšanai tikai trijos mēnešos firma iztērējusi vairāk nekā 16 tūkstošus latu. Tie ir preparāti gan šizofrēnijas, gan sirds un asinsvadu, gan gremošanas orgānu slimniekiem, klāstīja "Nekā personīga".

Reaģējot uz izskanējušo informāciju, pārbaudi sāka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!