Foto: F64

Veselības ministrija (VM) pašlaik strādā pie tā, lai sagatavotu dzimumšūnu reģistru, sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Komentējot deputātes Ingas Bites (LRA) un atsevišķu ekspertu pausto viedokli, ka dzimumšūnu ziedošanu būtu jāatļauj veikt ierobežotu reižu skaitu, Čakša norādīja, ka reģistra izveide šobrīd ir prioritāte šajā jautājumā.

Ministre uzsvēra, ka par reģistra izveidi un to kā veiksmīgi organizēt tā darbību, esot runājusi gan ar Nacionālo veselības dienestu, gan Slimību profilakses un kontroles centru. Viņa pieļāva, ka process varētu norisināties vairākās fāzēs - lai reģistru pēc iespējas ātrāk ieviestu.

"Cik es saprotu, šāds reģistrs jau kādreiz ir ticis solīts, taču viņš ir aizkavējies," sacīja Čakša, norādot, ka arī likumā nepieciešams ielikt šāda reģistra esamību.

Jau vēstīts, ka Saeima aizvadītajā nedēļā no plenārsēdes darba kārtības izslēdza grozījumu "Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā" skatīšanu, ar kuriem bija paredzēts ierobežot nedzemdējušu sieviešu tiesības ziedot olšūnas.

Saeima ceturtdien plānoja grozījumus izskatīt trešajā, galīgajā lasījumā. Grozījumu izskatīšana sākotnēji tika plānota 9. jūnijā, taču 8. jūnija vakarā tika pārcelts uz Saeimas sēdi 16. jūnijā.

Parlaments arī nolēma līdz 30. jūnijam pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu šī likumprojekta skatīšanai trešajam lasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!