Foto: F64
Septiņi miljoni latu, proti, līdzekļi, kas ietaupīti, samazinoties valsts parāda apkalpošanas izmaksām, ar valdības otrdien pieņemtu lēmumu piešķirti Veselības ministrijai. Vēl miljonu latu iegūs no ministrijas pārraudzībā esošu iestāžu maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu līdzekļu atlikuma.

No šīs summas 4,539 miljonus latu novirzīs Veselības ministrijas budžeta apakšprogrammai "Ārstniecība". Konkrēti 1,017 miljonus latu atvēlēs rindu samazināšanai uz ambulatorajiem pakalpojumiem, bet vēl nepilnus 472 tūkstošus latu - rindu mazināšanai uz stacionārajiem pakalpojumiem.

Vienreizējos maksājumos, lai ārstniecības iestādes varētu segt infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficītu, paredzēts sadalīt 3,05 miljonus latu.

Vēl 1,627 miljonus latu no līdzekļiem, kas iepriekš bija plānoti valsts parāda apkalpošanai, tagad novirzīs kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksai.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam tiks piešķirts papildu finansējums gandrīz 790 tūkstošu latu apmērā, lai segtu siltumenerģijas, elektroenerģijas un degvielas iegādes izdevumu pieaugumu, kā arī norēķinātos ar AS "Rīgas sanitārā autotransporta bāze" par neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu nomu.

Vēl gandrīz miljonu latu liels papildu finansējums iegūts, dažādu pakalpojumu apmaksai novirzot tās pārraudzībā esošu iestāžu maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu līdzekļu atlikumu.

Piemēram, kompensējamo medikamentu apmaksai tērējamo līdzekļu apjoms tiks palielināts, šim mērķim novirzot 75 173 latus no Nacionālā veselības dienesta neizmantoto 2012.gada maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu līdzekļu atlikuma uz šī gada 1. janvāri, kā arī 388 160 latus no Valsts zāļu aģentūras maksas pakalpojumu un citu pašu līdzekļu atlikuma uz šī gada 1. janvāri.

Valsts zāļu aģentūras neiztērētie ieņēmumi no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem tiks izmantoti arī 145 tūkstošus latu lielo SIA "Ludzas rajona slimnīca" valsts galvotā aizdevuma saistību segšanai. Vēl 68 tūkstoši latu no šiem līdzekļiem varētu tikt iztērēti, iegādājoties ultraskaņas ehokardiogrāfijas aparatūru Valsts sporta medicīnas centram, bet 34 358 latus plānots atvēlēt Valsts asinsdonoru centram nepieciešamo asins virusoloģisko izmeklējumu reaģentu iegādei.

Tāpat no Valsts zāļu aģentūras ieņēmumu atlikuma plānots segt Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja parādsaistības un remontdarbu veikšanas izdevumus 20 tūkstošu latu vērtībā.

Līdzekļu pārdale starp Finanšu un Veselības ministrijas budžeta programmām vēl jāatbalsta Saeimai.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas centieni vēl 2013. gadā izcīnīt nozarei papildu finansējumu vairāk nekā 34 miljonu latu apmērā, cietuši neveiksmi. Valdība otrdien neatbalstīja ministrijas lūgumu tai piešķirt papildu finansējumu un uzdeva tai vienoties ar Finanšu ministriju par iespējām šogad segt veselības budžetā veidojošos deficītu.  

Iepriekš Veselības ministrija aplēsa, ka  nozarei 2013.gada otrajā pusē būtu nepieciešami papildus 36,6 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!