Valdībai jālūdz zāļu ražotāji pazemināt medikamentu cenas reto slimību ārstēšanai, piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS).

Kā skaidroja Bārzdiņš, zāļu ražotāji savam produktam cenas nosaka paši - skatoties no tā, cik daudz valsts ir spējīga maksāt, tāpēc tagad - krīzes apstākļos - valsts varētu mēģināt ar farmācijas uzņēmumiem panākt vienošanos par cenu samazināšanu.

Skaidrojot, kā Veselības ministrija nodrošinās 12 miljonu latu budžeta samazinājumu, ministrs pastāstīja, ka samazinājums plānots trīs dažādās jomās, katrā ietaupot četrus miljonus latu. Pirmkārt, iecerēts ietaupīt uz zāļu cenu pazeminājumu, otrkārt, tiks reformētas administratīvās struktūras, bet vēl četrus miljonus latu plānots ietaupīt ārstniecības sektorā.

Pie administratīvajām reformām Bārzdiņš minēja ietaupījumus tādās iestādēs kā Asinsdonoru centrā un Infektoloģijas centrā, bet ārstniecības sektorā domāts taupīgāk rīkoties ar resursiem, lai par vienādu darbu visās slimnīcās tiktu saņemta vienāda samaksa.

Bārzdiņa plānos ir arī nodrošināt to, lai Latvijas kvalificētie speciālisti neaizplūst uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!