Foto: stock.xchng

Veselības nozarei 2013.gada otrajā pusē būtu nepieciešami papildus 36,6 miljoni latu, liecina Veselības ministrijas (VM) aprēķini. Ziņojums un līdzekļu pieprasījums valdības darba kārtībā nonāks aprīļa vidū, portālu "Delfi" informēja VM.

"Vienmēr esmu uzsvērusi, ka finansējums veselības aprūpes nozarei mums ir nepietiekams, kaut vai salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm. Veselības aprūpe ir nozare, kur prasības pēc finansējuma būtiski palielinās ar katru gadu – gan hronisko un reto slimību dēļ, gan arvien plašāko ārstēšanās iespēju dēļ," uzsver veselības ministre Ingrīda Circene (V).

15,6 miljonu latu nozarei būs nepieciešami zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu deficīta segšanai, unikālo pacientu skaita palielinājumam, kuri saņem kompensējamos medikamentus, C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, kuriem tie ir nepieciešami, reto slimību medikamentozās ārstēšanas nodrošināšanai bērniem, kā arī lai mazinātu gaidīšanas rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem un risinātu jautājumu par ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu. Tāpat ir plānots arī ārstniecības tarifos atjaunot attīstības izdevumu komponenti.

Vienlaikus ministrija arī aprēķinājusi par līdzekļu apjomu, kāds būtu nepieciešams, lai risinātu būtiskākās problēmas pakalpojumu pieejamības uzlabošanai.

Būtiski esot nepieciešams palielināt kompensējamo medikamentu pieejamību, ko paredzēts īstenot, atjaunojot kompensācijas apmēru no 50% uz 75% zālēm, kurām tas bija samazināts ekonomiskās krīzes laikā, kā arī paplašināt kompensācijas apmēru jau esošajām diagnozēm ar esošajiem un jauniem materiāliem (teststrēmeļu kompensācija diabēta pacientiem, adatu iegādes izdevumu kompensācija insulīna lietotājiem u.c.).

Tāpat rosināts palielināt kompensācijas apmēru C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem no 75% līdz 90%, kā arī paredzēt finansējumu, lai varētu lielākam pacientu skaitam nodrošināt 100% kompensējamos medikamentus HIV/AIDS ārstēšanai.

Ziņojumā valdībai ministrija arī prasīs līdzekļus ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai par 17%, lai palielinātu tarifus, pēc kādiem par pakalpojumiem ārstniecības iestādēs norēķinās valsts, ņemot vērā ar pacientu uzturēšanu saistīto izdevumu, materiālu, energoresursu u.c. pieaugumu.

Tāpat papildu līdzekļi būtu nepieciešami Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, lai segtu siltumenerģijas, elektroenerģijas izmaksas, degvielas iegādes deficīta u.c.vajadzību segšanai.

Aprēķināts, ka kopumā vajadzību segšanai šā gada otrajā pusgadā nepieciešami 36,6 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!