Foto: AFP/Scanpix/LETA
Varbūtība, ka postošajās zemestrīcēs Turcijā cietuši Latvijas valstspiederīgie, ir salīdzinoši zema, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Latvijas vēstnieks Turcijā Pēteris Vaivars.

Viņš skaidroja, ka parasti Latvijas valstpiederīgie ceļojumos uz Turciju dodas vēlāk, kad sākas tūrisma sezona, turklāt ierasts, ka ceļotāji no Latvijas ceļošanai izvēlas citus Turcijas reģionus.

Vēstniecība līdz šim arī nav saņēmusi ziņas par to, ka zemestrīcēs būtu cietuši vai bojā gājuši kādi Latvijas pilsoņi. Saņemtas tikai atsevišķas ziņas par Latvijas pilsoņiem, kuri Turcijā dzīvo jauktās ģimenēs, par to, ka ar viņiem viss ir kārtībā.

Jau ziņots, ka pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs, kas skāra Turciju un Sīriju, ir gājuši bojā vismaz 4365 cilvēki.

Turcijā 10 provincēs gājis bojā vismaz 2921 cilvēks, bet ievainoti 15 834 cilvēki, paziņoja Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūra.

Sīrijā gājuši bojā vismaz 1444 cilvēki, bet ievainojumus guvuši vismaz 3411 cilvēki.

Domājams, ka bojāgājušo skaits zemestrīcēs un pēcgrūdienos turpinās pieaugt, glābējiem meklējot izdzīvojušos metāla un betona gruvešos. Pasaules Veselības organizācijas amatpersonas lēsa, ka var būt gājuši bojā līdz 20 000 cilvēku.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans izsludināja septiņu dienu valsts sēras. ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā ar Erdoganu izteica līdzjūtību un piedāvāja ASV palīdzību, nosūtot meklēšanas un glābšanas vienības.

Zemestrīcē zaudēja pajumti desmitiem tūkstoši cilvēku, kas sagaidīja nakti uz otrdienu ziemas salā. Turcijas pilsētā Gaziantepā, kas atrodas apmēram 33 kilometrus no zemestrīces epicentra, cilvēki meklēja patvērumu lielveikalos, stadionos, mošejās un kopienas centros.

Turcijā 10 provincēs pēc zemestrīces tika izglābti vairāk nekā 7800 cilvēku, paziņoja Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūras amatapersona.

Ziemas sala dēļ glābējiem ir maz laika, lai atrastu izdzīvojušos ēku gruvešos.

Turcijā vien ir sagruvušas vairāk nekā 5600 ēkas. Ir nodarīti postījumi arī slimnīcām, un viena slimnīca sagruvusi Iskenderunas pilsētā.

Kopumā sagruvušas tūkstošiem ēku plašā teritorijā no Sīrijas Alepo un Hamas pilsētām līdz Turcijas pilsētai Dijarbakirai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!