Foto: DELFI

Publiskajā telpā "emocionālu sprādzienu" piedzīvojis neviennozīmīgi vērtētais gadījums - Liepājas 15.vidusskolas vēstures skolotājs Pāvels Jurs bez atļaujas savā mājas lapā ievietojis kolēģa Valda Klišāna grāmatas kopiju un nu ir ierauts kriminālprocesā. Puses gan piektdien cer vienoties par izlīgumu, kurā gala vārdu teiks policija.

Skolotājs grāmatu "Vēsture vidusskolai" bija publicējis interneta vietnē www.pavelsjurs.lv, kura nu jau ir slēgta, to pamatojot ar vēlmi palīdzēt skolēniem mācību procesā.

Grāmatas "Vēsture vidusskolai" autors, arī skolotājs Klišāns sava kolēģa rīcību dēvē par brutālu, sakot, ka policijas iesaistīšanās šajā notikumā ir beigu akords un sākumā situāciju mēģināts risināt mierīgā ceļā. Sarunā ar portālu "Delfi" Klišāns pastāstīja, ka pērn vasaras izskaņā no kolēģiem uzzinājis - viņa sešu gadu darbs esot publicēts internetā, taču sākumā tam nepievērsis vērību. Vēlāk, saprotot, ka internetā, skanētā veidā ir ievietots viss viņa darbs, tomēr satraucies. Paša rīkotajā seminārā šogad janvārī saticies ar Liepājas 15.vidusskolas skolotāju Pāvelu Juru un klātienē notikušo izrunājuši.

Klišāns stāsta, ka kolēģis todien atzinis savas rīcības nepareizību un solījis nedēļas laikā materiālus no savas mājaslapas izņemt, taču solīto neesot pildījis. Tad autors vērsies pie izdevēja "Zvaigznes ABC", kuram nodotas autortiesības uz šo mācību grāmatu, tad arī notikušajā piesaistīta policija, kurā ar iesniegumu vērsās apgāds.

Vēstures grāmatas autors sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka pirms grāmatas skanēšanas un publicēšanas internetā Jurs nav ar viņu sazinājies, lai lūgtu atļauju. Ja atļauja būtu lūgta, tad autors censtos kolēģim palīdzēt, risināt situāciju un runātu ar izdevēju, uzsver Klišāns. Grāmatas autors arī norāda – tiekoties seminārā, piedāvājis kolēģim mājas lapā ievietots savus bezmaksas materiālus, tos, uz kuriem nav autortiesību.

Savukārt skolotājs, pie kura ceturtdien, 16.maijā viesojās policija, lai veiktu kratīšanu, gan uzskata, ka notikušais ir apgāda uzbrukums ierindas skolotājam. Jurs sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka grāmatu nav publicējis peļņas gūšanas nolūkos, bet gan tāpēc, lai skolēniem būtu vieglāk un interesantāk apgūt priekšmetu. Apgāds ar notikušo ir nemierā, jo tas ir tendēts uz peļņas gūšanu, uzskata skolotājs, kuram nu ir aizdomās turamā statuss kriminālprocesā.

Kriminālprocesā ierautais skolotājs gan nepiekrīt Klišāna teiktajam, ka nav turējis solījumu izņemt kopijas no mājaslapas. Jurs portālam "Delfi" teica, ka to ir izdarījis, bet, nebūdams IT speciālists, iespējams, kaut ko nejauši atstājis neizņemtu, uzsverot, ka tā nav bijusi ļaunprātība. Skolotājs atzīst, ka nebija gaidījis šādus notikuma pavērsienus un policijas kratīšana viņa mājās bijis šoks. Skolotājs uzsvēra, ka nav jurists un tāpēc nezinājis kā rīkoties, viņam nav arī juridiskā pārstāvja. To, ka pret viņu ir sākts kriminālprocess, Jurs uzzinājis vien kratīšanas dienā.

Emocionāli uz situāciju skatās arī apgāda "Zvaigzne ABC" vadītāja Vija Kilboka. "Kā skolā var strādāt skolotājs, kurš zog no sava kolēģa," sarunā ar portālu "Delfi" retoriski jautā apgāda vadītāja. Viņa notikušo dēvē par zagšanu, uzsverot, ka sākumā autors mēģinājis ar kolēģi runāt, taču nesekmīgi.

Kilboka norāda, ka šī grāmata ir pieejama skolēniem bibliotēkās, to var atrast arī elektroniskajā versijā, kas arī skolu bibliotēkās ir pieejama, tāpēc skolēniem, kuriem ir interese par to, ir tikai jāaiziet uz grāmatu krātuvi. Izdevniecībā notikušo pielīdzina mūzikas vai kino nelegālai lejupielādēšanai.

Tiesa, nedz Kilboka, nedz grāmatas autors Klišāns neatklāja kādus zaudējumus skolotājs ar savu rīcību ir nodarījis. Abi portālam "Delfi" norāda, ka šobrīd nav zināms, cik daudz cilvēku šo grāmatu skolotāja lapā ir izmantojuši. Klišāns sacīja, ka viņa skolēni atzinuši, ka arī tur ir to lasījuši.

Skolotājs gan uzskata, ka šeit nav runa tikai par materiāliem zaudējumiem, bet arī par mācību materiālu pieejamību skolēniem. Jurs retoriski jautāja, ko darīt tiem bērniem, kuru vecākiem nav naudas mācību materiālu iegādei un kuriem skolotāji kasē izdala kopijas no, piemēram, mācību burtnīcām.

"Manā klasē mācās bērni, kuru mamma strādā Maxima, par kādu darba burtnīcu iegādāšanos tur var būt runa," uzsver skolotājs, sakot, ka tagad pedagogi baidīsies tiem bērniem iedot stundās kopētos materiālus. Ir gadījumi, kad skolēns atnāk uz stundu, bet burtnīcu ir aizmirsis mājās, arī tad skolotāji iedod kopiju, stāsta skolotājs.

Izglītības uz zinātnes ministrijā portālam "Delfi" gan norādīja, ka darba burtnīcas nav obligātais mācību materiāls un katra skola pati izlemj, vai tās iekļaut mācību procesā. Skolai pašai jāizlemj, kādu mācību programmu tā izmantos, vai to varēs atļauties skolēni. Komentējot šo situāciju, ministrijā norāda, ka tā ir izmeklētāju kompetence, kuri izlems, vai noziegums patiesi ir noticis.

Kilboka uzskata, ka skolās kopēt grāmatas un citus materiālus, kuriem ir autortiesības, nedrīkst. Tām skolām, kurās materiāli tiek kopēti, būtu par kopijām jāatlīdzina. Tam piekrīt arī portāla "Delfi" uzrunātais advokāts Mārcis Krūmiņš, kurš skaidro - bez maksas mācību procesā var izmantot grāmatas, piemēram, studentam uz tām atsaucoties kursa darbā, vai skolotājam stundās. Taču grāmatas ievietošana, pavairošana internetā, kā tas ir noticis šinī gadījumā, ir autortiesību likuma pārkāpums, to darīt nedrīkst, uzsver speciālists.

Abas puses sarunā ar portālu "Delfi" gan atzīst, ka ir gatavas lietas mierīgam izlīgumam. Apgāda pārstāvis, advokāts Ivo Klotiņš saka, ka ir gatavs runāt ar skolotāju par izlīgumu, taču procesa virzītājs ir policija un tai būs jālemj, vai izlīgums lietā ir iespējams.

Jurs, piektdien pēcpusdienā tiekoties ar izdevniecības pārstāvjiem, vēlreiz ir atzinis savu vainu un atvainojies pārkopētās grāmatas autoram. Skolotājs sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka vēl gan nav zināms, kādas ir izlīguma prasības, taču viņš no sarunas sapratis, ka materiālu kompensāciju piedzīt neviens nevēlas. Taču apgāds ar juristiem vēl konsultēsies par prasību.

Policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka kriminālprocess ir sākts par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu un Jurs šinī procesā ir aizdomās turamais. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Jurs sarunā ar portālu "Delfi" emocionāli sacīja – "ja jau tā, tad lai liek skolotāju cietumā".

2012.gadā Jurs par savu izveidoto mājas lapu saņēmis arī Izglītības uz zinātnes ministrijas pateicības rakstu. Savukārt Klišāna kontā ir vairākas grāmatas un mācību materiāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!