Krāslavas centrā, netālu no pils, jau kopš 1994. gada atrodas piemineklis vācu ģenerālim Oto Lancellem, kurš šajā vietā gāja bojā tieši pirms 79 gadiem – 1941. gada 3. jūlijā. Lancelle, iespējams, ir vienīgais Vērmahta (nacistiskās Vācijas armijas) ģenerālis, kuram Latvijā ir šāda piemiņas vieta.

Pagājušajā nedēļā ziņa, ka šāds piemineklis eksistē, parādījās sociālajā tīklā "Twitter", un daudziem Latvijas iedzīvotājiem tas bija pamatīgs pārsteigums. Kā noskaidroja portāls "Delfi", piemineklis vācu ģenerālim tika uzstādīts 1994. gadā un to ar pašvaldības atļauju toreiz paveica ģenerāļa dēls Krafts Lancelle.

Ģenerālis Oto Lancelle (Otto Quirin Lancelle) ir dzimis 1885. gadā Vācijas pilsētā Ksantenē. 1. pasaules karā viņš vadīja artilērijas vienību un par savu drošsirdību saņēma vairākus apbalvojumus. Pēc kara, 1923. gadā, Lancelle pievienojās Nacionālsociālistiskai vācu strādnieku partijai, kā arī piedalījās Ādolfa Hitlera organizētajā "Alus pučā". 1932. gadā viņš sāka veidot nacistiskās Vācijas Valsts darba dienestu, bet 1935. gadā uzsāka dienestu Vērmahta sauszemes spēkos. 1941. gada vasarā, kad Vācija sāka uzbrukumu Padomju Savienībai, Lancelle komandēja 121. kājnieku divīziju, kas armiju grupas "Ziemeļi" sastāvā uzbruka caur Latvijas teritoriju. 1941. gada 3. jūlijā, kad kaujas notika Krāslavas pievārtē, Lancelle pilsētā gāja bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!