Foto: LETA
Rīgā, 11.novembra krastmalā, uzietā mūra fragmenta izpētes dēļ satiksme būs ierobežota vēl vismaz līdz martam, savā "Facebook" profilā vēsta Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Ušakovs skaidro, ka šajā vietā jau vairākas nedēļas ir strādājuši arheologi, savukārt speciālisti mēģina rast risinājumu, kā vienlaicīgi ierīkot kanalizācijas sistēmu un saglabāt vērtīgo mūra daļu. Tāpēc ar satiksmes ierobežojumiem šajā vietā būs jārēķinās vēl vismaz mēnesi.

Tāda esot specifika pilsētai ar daudzu gadsimtu vēsturi, norāda mērs.

Eksperti patlaban turpina padziļināti izpētīt mūru fragmentus, kā arī izstrādā trīsdimensionālu rekonstrukciju, lai iegūtu precīzu uzmērīto mūru fragmentu telpisku vizualizāciju, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Tāpat būvprojekta pasūtītājs, būvprojekta autori sadarbībā ar arheologiem un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas speciālistiem ir vienojušies par pasākumiem, kas ļautu, saudzējot un neiznīcinot vērtīgo mantojumu, tuvākajā laikā pabeigt kanalizācijas cauruļvada izbūvi.

Pērn novembra sākumā, rokot tranšeju kanalizācijas tīklu izbūvei Rīgā, 11. novembra krastmalā, posmā starp Minsterejas un Mārstaļu ielu, atklāti vēsturiski nozīmīgi mūru fragmenti. Objekts atrodas valsts nozīmes arheoloģiskā pieminekļa "Vecrīgas arheoloģiskais komplekss" un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā.

Atklātie sienu fragmenti mūrēti no dolomīta kvadriem un ķieģeļiem, tie varētu būt saistāmi ar pilsētas vēsturiskajos plānos redzamo Mārstaļu bastionu.

Līdz šim arheoloģiskā izpēte 11. novembra krastmalā, posmā starp Minsterejas un Mārstaļu ielu, nav veikta, tāpēc nav zināms, cik lielos apjomos zem ielas ir saglabājušās bastiona vai citas vēsturiskās konstrukcijas. Arheoloģiskā izpēte ir veikta līdzās esošajā teritorijā - kvartālā starp Mārstaļu un Minsterejas ielu un 11. novembra krastmalu. 1971.-1972. un 1977. gadā arheoloģiskos izrakumus tur vadīja arheologs Andris Caune. Toreiz tika izpētīti trīs izrakumu laukumi ap 200 kvadrātmetriem lielā platībā, atklājot senos Rīdzenes upes krasta nostiprinājumus, pilsētas nocietinājumu sienas un torņa pamatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!