Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) lūgusi Veselības ministriju (VM) iekļaut veterinārārstus to personu grupā, kurām ir tiesības saņemt balstvakcināciju pret Covid-19, portālu "Delfi" informēja LVB priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš.

Laikā, kad citu profesiju pārstāvji var sargāt sev tuvo cilvēku veselību, veicot darbu attālināti, sabiedrība joprojām sagaida, ka veterinārārsta pakalpojumi, līdzīgi ārstu pakalpojumiem, būs pieejami jebkuros apstākļos, norādīja biedrības priekšsēdētājs.

"Cilvēki nereti neaizdomājas, ka veterinārārsti strādā ne tikai ar mīļdzīvniekiem, bet, ka no mūsu sniegtajiem pakalpojumiem ir atkarīgs tas, vai sabiedrība saņems drošu pārtiku, vai darbosies veterinārās laboratorijas un citi sabiedrībai nozīmīgi pakalpojumi," skaidroja Šmēliņš.

Kā norādīja Šmēliņš, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtas stāvokli un pētījumos balstītu VM lēmumu senioriem vecumā no 65 gadiem un veselības aprūpes sistēmās strādājošajiem, kuriem pagājuši seši mēneši pēc "AstraZeneca" un "Pfizer" vakcīnu otrās devas (un nav pārslimota Covid-19 infekcija) Latvijā uzsākt trešās vakcīnas devas ievadi ar vakcīnu "Spikevax" ("Moderna"), LVB lūguši veterinārārstus iekļaut to vakcinējamo personu grupā, kurām ir tiesības saņemt balstvakcināciju.

Jau ziņots, ka piektdien, 24. septembrī, notikušajā Imunizācijas valsts padomes (IVP) sēdē tās locekļi pārskatīja aktuālos datus par saslimstību pret Covid-19 vakcinēto vidū un lēma par pagaidu rekomendācijām atsevišķām sabiedrības un profesionālajām grupām, kam nepieciešams saņemt balstvakcināciju pret Covid-19, portālu "Delfi" IVP sekretariāta pārstāve Šarlote Konova.

Kā norādīja Konova, IVP sēdē tika lemts balstvakcinācijas devu rekomendēt personām, kas vecākas par 65 gadiem. Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk. Sēdē tika precizēts: ja pirmā un otrā deva saņemta ar "Comirnaty", tad trešā deva rekomendējama ar "Comirnaty"; ja pirmā un otrā deva saņemta ar "Vaxzevria" (agrāk pazīstama kā "Astra Zeneca"), tad trešā deva rekomendējama ar "Comirnaty", bet nepieciešamības gadījumā trešo devu var veikt arī ar "Vaxzevria", norāda IVP.

Kā uzsvēra Konova, šī rekomendācija pašlaik nav attiecināma uz primāro vakcināciju pret Covid-19 saņēmušiem ar "Moderna" Covid-19 vakcīnu ("Spikevax"), jo pagaidām trūkst zinātniska pamatojuma, pēc cik ilga laika būtu nepieciešama "Spikevax" trešā deva. Patlaban pieejamie zinātniskie pierādījumi liecina, ka primārajā vakcinācijā ar šo vakcīnu aizsardzība saglabājas vismaz astoņus mēnešus, norādīja IVP.

Tāpat IVP lēma, ka balstvakcinācija ir rekomendēta sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem neatkarīgi no pacienta vecuma. Vakcinācija ar papildu devu ieteicama ne agrāk kā sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!