Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Senāts pirmdien pulksten 10 plānojis vērtēt spriedumu tā dēvētajā AS ”Latvenergo” tarifu lietā, portālu ”Delfi” informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

”Latvenergo” noteiktos elektroenerģijas tirdzniecības diferencētos tarifus saistītajiem lietotājiem, kas stājās spēkā 2011.gada 1.aprīlī, tiesā apstrīdēja vairākas fiziskas un juridiskas personas, tostarp IT jomas speciālists Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Administratīvā apgabaltiesa šā gada 25.jūnijā atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu par "Latvenergo" tarifiem. SPRK un ”Latvenergo” par spriedumu iesniedza kasācijas sūdzības, bet Poikāns iesniedza blakussūdzību par lēmumu izbeigt tiesvedību daļā viņa pieteikuma.

Apgabaltiesa spriedumā konstatēja, ka tarifu diference "Starta" un "Pamata" tarifā neatbilst likumā par SPRK nostiprinātajam principam, ka tarifiem jāatbilst ekonomiski pamatotām izmaksām un jānodrošina uzņēmuma rentabilitāte.

Kataja papildināja, ka šajā lietā ir izšķirams strīds par to, vai apgabaltiesa ir pareizi noteikusi pieteikuma priekšmetu.
SPRK un ”Latvenergo” kasācijas sūdzībās izvirzījusi argumentus arī par to, ka tiesa nav izlēmusi jautājumu par administratīvā akta sāktās izpildes seku novēršanu, nepareizi novērtējusi pierādījumus par tirdzniecības pakalpojuma cenu pamatojumu, kā arī nepareizi tulkojusi Elektroenerģijas tirgus likuma 40.panta pirmās daļas normu par šķērssubsīdiju aizliegumu.

Kā ziņots, Administratīvā apgabaltiesa spriedumā atzina: lietā nav dokumentu, no kuriem būtu iespējams secināt, kādas ir tirdzniecības pakalpojumu izmaksas, bet SPRK savu lēmumu pieņēmusi uz "Latvenergo" aprēķinu pamata, taču nav zināms, kā tie veidojušies.

Pieteikumus par minētā SPRK lēmuma atcelšanu bija iesnieguši Rita Strode, Kaspars Ozoliņš, Aldis Pauliņš, Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācija, Jeļena Rudņicka, Gunārs Pļavnieks, Inese Mora, Irina Trumpele, Jeļena Girucka, Milda Andermane, Klavdija Baškirova, Tamāra Surkova, Dzintra Savicka, Lidija Uļjāne, Aleksandrs Fadejevs, Laura Baroli, Gunta Gračinska, Vija Streiča, Aldis Bērziņš, Regīna Migla, Mirdza Zāģere, Tekla Žabova, Māra Viktorija Zilgalve, Armands Agrums, Maija Stefane, Mihails Kočetkovs, Voicehs Teivāns, Ieva Margarita Ozola, Sarmīte Janfelde, Eduards Ikvilds, Pēteris Vilks, Ilmārs Poikāns, SIA "Sātiņi-S" un Evija Cera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!