Foto: DELFI

Vētra, kas naktī uz ceturtdienu skāra arī abus no Latvijas kursējošos "Tallink Grupp" kuģus, tiešus draudus pasažieru drošībaineradīja, portālam "Delfi" sacīja Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.

"Ja kapteinis izlemj doties jūrā, tad to viņam nevar aizliegt. Šajā gadījumā Zviedrijā "Romantika" kapteinis izlēma nedaudz nogaidīt, Rīgā "Isabelle" kapteinis nolēma negaidīt, bet abi tāpat nokļuva vētrā," sacīja Kočāne, piebilstot, ka abi kuģi ir paredzēti, lai varētu droši kuģot piedzīvotās vētras radītājos apstākļos.

"Katrā gadījumā kuģis nogrimt nevarēja," sacīja Kočāne.

"Cita lieta ir tas, kā kompānija spēj nodrošināt pasažieru komfortu. Veikals ir izārdīts, jā, bet tas tad tālāk ir jautājums "Tallink". Ir pasažieri, kuri kompānijas pakalpojumus izmanto, lai nokļūtu galamērķī laikā, un tā ir "Tallink" izvēle to nodrošināt," sacīja Kočāne.

Viņa arī skaidroja, ka ūdens, kas nokļuva uz "Romantika" klāja, bija no viļņu šļakatām, nevis radies tāpēc, ka kuģim būtu kādas būtiskas tehniskas problēmas.

"Tallink" pārstāve Baiba Muceniece portālam "Delfi" uzsvēra, ka kuģu apkalpe ir ļoti profesionāla, tādēļ neesot pamata apšaubīt kapteiņu izvēli doties jūrā. Pirms ostas atstāšanas tiekot izvērtēta plaša informācija, tostarp arī laika prognoze. "Isabelle" grafikā nekādas aizkavēšanās nebija, savukārt "Romantika" ostu pameta ar četru stundu aizkavēšanos, jo kapteinis centās izvairīties no spēcīgākā vētras trieciena.

Viņa arī norāda, ka apkalpe darījusi visu iespējamo, lai pasažieriem padarītu braucienu ērtāku, piemēram, piedāvāja bezmaksas ēdināšanu. Pasažieru drošība nekādi nav bijusi apdraudēta.

Uzņēmums pauž nožēlu par reisā no Helsinkiem uz Stokholmu vētras laikā bojā gājušajiem zirgiem, tomēr noraida kompānijas atbildību. Kā skaidro Muceniece, gadījumos, ja ar kuģi tiek pārvadāti dzīvnieki, to īpašnieku atbildība ir rūpēties par tiem. Ja dzīvnieki atrodas uz autoklāja, tad "Tallink" pēc dzīvnieku īpašnieka pieprasījuma nodrošina piekļuvi tiem un sniedz palīdzību, bet konkrētajā gadījumā īpašnieks pie apkalpes nav vērsies. Zirgu bojāeja konstatēta tikai nākamajā rītā pēc vētras.

Kočāne arī precīzē, ka "Romantika" starptautiskajos ūdeņos aizvien kuģo zem Igaunijas karoga, bet "Isabelle" – zem Latvijas, tāpēc LJA pārraudzības lokā no minētajiem kuģiem atrodas tikai "Isabelle".

Jau ziņots, ka pēdējās dienās Baltijas jūrā plosās vētra. Somijas Meteoroloģijas dienests informējis, ka ceturtdien vēja ātrums pārsniedzis 30 metrus sekundē, bet Baltijas jūrā vietām viļņu augstums sasniedzis 15 metrus.

Baltijas jūras vētra skāra arī "Tallink" prāmjus, kas kursē starp Rīgu un Stokholmu. Vētrā cieta kuģis "Romantika", kas Rīgā ieradās ar vairāku stundu kavēšanos. Nepatīkamus mirkļus nācās piedzīvot arī ceļotājiem uz Stokholmu, kuri kuģoja ar prāmi "Isabelle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!