Spēcīgajā vētrā naktī uz svētdienu Latvijā varētu būt cietuši trīs miljoni kubikmetru koksnes, kas būs vairāk nekā 1969.gada vētras nodarītie postījumi mežsaimniecībā, pirmdien Zemkopības ministrijas (ZM) pakļautības iestāžu vadības sanāksmē pieļāva nozares speciālisti.
Valsts meža dienesta direktora pienākumu izpildītāja Baiba Rotberga sanāksmē norādīja, ka patlaban ir apsekota aptuveni trešā daļa Latvijas meža un jau apzinātas cietušās platības, kurās bojāti 2,2 miljoni kubikmetru koksnes.

Visdramatiskākā situācija izveidojusies Talsu rajonā. Par vētras postījumiem Kuldīgas rajonā patlaban informācijas nav, tāpat kā par dažiem citiem Kurzemes rajoniem.

Kā sanāksmē norādīja ZM speciālists Jānis Birģelis, VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) pārvaldītajā mežā vētra nodarījusi postījumus 1,6 miljonu kubikmetru koksnes. Vislielākie postījumi radīti Kurzemē, kur varētu būt nogāzts aptuveni miljons kubikmetru koksnes.

"Tas nenoliedzami ir vairāk par trīs miljoniem kubikmetru, ieskaitot privātos mežus," prognozē ZM pārstāvis.

Kā ziņots, pēc LVM aplēsēm vētra Latvijas mežā radījusi nopietnākos postījumus pēdējo četrdesmit gadu laikā. Pagaidām vēl nav aprēķināti provizoriskie vētras nodarītie materiālie zaudējumi mežam, jo tas ir sarežģīts un ilgs process, kurā jāveic komplicēti aprēķini.

Uzņēmuma pārstāvji aicina ikvienu iedzīvotāju bez īpašas vajadzības neapmeklēt mežu, jo atrašanās tur, kamēr nav izvākti nolauztie un aizlauztie koki, ir bīstama veselībai un dzīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!