Foto: stock.xchng
Pārbaudot ārstniecības iestādes, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, Veselības inspekcija gada otrajā ceturksnī konstatējusi pārkāpumus un nolēmusi, ka budžetā un pacientiem jāatmaksā 14 000 latu, portālu "Delfi" informēja inspekcijas pārstāve Vera Zajeca.

11 742 lati atmaksāti veselības aprūpes budžetā par konstatētajiem pārkāpumiem veselības aprūpē, 935 lati – par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamām zālēm, bet 63 lati tiks ieturēti, neizmaksājot ģimenes ārsta darbības novērtējuma mainīgo maksājumu. Pacientiem atmaksāti 1 300 latu.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi ir saistīti ar uzrādīto veselības aprūpes pakalpojumu neatbilstību faktiski veiktajiem. Otra lielākā pārkāpumu grupa ir veselības aprūpes organizācijas noteikumu neievērošana, tostarp nepatiesas vai maldinošas informācijas sniegšana.

Visvairāk šādi pārkāpumi konstatēti ambulatorās ārstniecības iestādēs, kā arī primārās veselības aprūpes iestādēs, piemēram, SIA "Veselības centrs 11" jāatmaksā valstij 1340 lati par darba organizācijas kārtības neievērošanu un nepamatoti uzrādītiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī 400 lati par nepamatoti izrakstītiem kompensējamiem medikamentiem.

Saskaņā ar 28.jūnija. grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība", inspekcija ārstniecības iestādi par pārkāpumiem pirmo reizi var sodīt ar brīdinājumu, otrajā reizē - piemērot līgumsodu 10% apmērā, bet par turpmākiem pārkāpumiem - līgumsodu 30% apmērā no līgumā noteiktā ikmēneša finansējuma.

Ja tiek konstatēts nepamatots budžeta līdzekļu izlietojums, inspekcija uzliek par pienākumu naudu atmaksāt, kā arī ir tiesīga piemērot līgumsodu divkāršā vai pieckāršā apmērā no pakalpojuma tarifa vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtības. Ārstniecības iestādēm, kuras saņem fiksēto finansējumu, var piemērot līgumsodu nepamatoti uzskaitīto pakalpojumu tarifu vai izrakstīto kompensējamo zāļu vērtību summas apmērā, norāda Zajeca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!